Насловна Политика Порошенко: Повећане терористичке претње у Украјини

Порошенко: Повећане терористичке претње у Украјини

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је данас да је знатно повећан ниво диверзантске и терористичке претње у регионима изван тзв. зоне спровођења антитерористичке операције, која се налази на истоку земље.

porosenko

Он је на седници са челницима Министарства унутрашњих послова рекао да криминалци користе ситуацију у којој је знатан део снага и ресурса полиције концентрисан на „борбу против појава и последица руског хибридног рата против Украјине„, пренела је агенција УНН.

Председник Украјине је додао да је криминогена ситуација ове године, пре свега, условљена незаконитим деловањем „нелегалних терористичких формација у Доњецкој и Луганској области„, као и појавом нелегалне трговине „знатном количином ватреног оружја, експлозива, муниције“ и „активирањем лица склоних кршењу закона“.

Порошенко је, такође, рекао да је задовољан радом нове службе у Кијеву – патролне полиције.

Нова полиција је као нека бајка. Таква, каква је нова полиција у Кијеву, треба да буде читава полиција у оквиру глобалне реформе МУП и читавог система правосудно-полицијских органа„, пренела је РИА Новости.
 
Та руска агенција преноси и изјаву министра полиције Арсена Авакова да формирање нове полиције наилази на отпор досадашње структуре и да је у кијевској команди веће неколико њих због тога отпуштено.

 „На оне који се опиру и желе да живе по старом, вршићемо утицај да се промене, отпуштаћемо и слаћемо на суд. Таква је логика процеса. Ццесто оштра према припадницима. Али, тако ће бити„, навео је он.

Украјинска скупштина је 2. јула усвојила закон о националној полицији, која предвиђа реформу МУП.
 
Патролна полиција почела је да функционише у Кијеву 4. јула, а до краја године планирано је њено формирање и у другим већим градовима.

Порошенко је рекао да ће у МУП-у функционисати национална полиција, државна служба за ванредне ситуације, државна миграциона служба, државна погранична служба и национална гарда.
 
Ројтерс преноси да се Порошенко и влада надају да ће нова полиција помоћи у борби против проширене корупције у Украјини.

Првих 2.000 нових припадника, које су обучавале снаге САД и Канаде, положили су заклетву на свечаности током викенда, обећавајући да се одричу примања мита, који је дуго повезиван са њиховим послом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here