Насловна Мозаик Поријекло и родослов најстаријих породица на Цетињу

Поријекло и родослов најстаријих породица на Цетињу

29
ПОДИЈЕЛИ

Један од потомака најстаријих становника Цетиња и ктитора најстаријег храма Рођења Пресвете Богородице, у народу познате као „Влашка црква“, Јован Јошо Иванишевић (син попа Филипа), секретар министра правде др Валтазара Богишића и познати културни посленик, у народопису под насловом „Подловћенско Цетиње“ штампаном у часопису „Јавор“ 1892. године пише о насељењу Цетиња (Подловћевског долца) прије доласка Ивана Црнојевића следеће:

„Предање каже, да није био настањен Подловћевски долац у почетку XВ вијека, но тек при крају прве половине ХВ-ог вијека досели се на њ војвода Иван Боројев из Старог Влаха (Златиборац). Војвода Иван живљаше с фамељом у Нишу у вријеме турског насиља, па се атака у једном боју с Турцима, те му погине најстарији син Драгољуб, — он препрати фамељу у Рачу, а с четом прибјеже планини Старог Влаха, у своје родно мјесто, задржавши код себе два старија сина, Бороја и Владислава Пошто је препратио фамељу у Гучу, Иван је живио двије године у планинама Старог Влаха, борећи се с Турцима, а у томе ране му оба сина, те буде принуђен водити рањене синове код фамеље, а и с друге стране био је принуђен оставити друштво, будући војвода, арамбаша чети…

Пошто му пребољеше синови, намисли поново тражити склоништа, па крене с фамељом из Раче и на сами Мали Госпођин-дан дође на Подловловћевски долац (како се називало данашње Цетиње) и почине под данашње село Иванишевиће, у Гомиле, ђе су до скора биле развалине кућишта, која је Иван градио са синовима.“

Наведене податке пренио је у тексту Јован Маркуш, који смо пренијели раније, а према датим подацима сачињен је родослов који преносимо интегрално (слика у заглављу).

29 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Све је ово лаж, коју је Симо Сарајлија добио у црну гору, неуморни Симо, прво је отрови наивног његоша, па онда редом, од нахије до нахије, од племена до племена, од братства до братства, од куће до куће. Дијелио предања, ком усмено ком писмено, и наравно подмазиво, ком парицом ком шеницом. А тадашњи црногорци не знавени, не знајући ко су и одакле су, и наредни да послушају и да се повинују сваком ко наиђе, прихватили, логично. Е Симо , Симо, шта направи од оволико народа, куд те Ђаво нагна, те би данас Црногорац Црногорце био.

  • 0
   0

   Е мој Вукане, ђе ти је памет. Фала Богу те ти утече од Симине преваре. Мора да су ти ђедови зборили како су узимали и парицу и шеницу, за преверу, али биће да је то од турака или арнаута а не од Сима.

  • 0
   0

   Јес, јес, причао ми је покојни чукунђед, каже, Симо Сарајлија прове цијелу зиму по Дробњаку као ономад Мошо Пијаде. Све нас је тада превео у Србе, таман ко што нас је мошо превео у комунисте. Ане млати, јадан, не брукај се. Ако ти се не свиђа овај текст иди, брате, по тим усташким порталима па се сит науживај са својом „тисућљећном“ браћом и са вашом неопјеваном културом. А остави нас јадне и глупе да умремо у своме незнању под терором Сима Сарајлије.

 2. 0
  0

  E jes , nije niđe uva bilo u Crnu Goru , dok ne dođe pokosovski zbjeg i izbjeglice srbi , sve poljana pusta bješe , a oni narod što zivljaše u Duklji Vojisavljevića , Zeti Balšića i Crnojevića se već bio preselio na Mars , e bra’o vi ga , divna priča za laku noć .

  • 0
   0

   A djeste velje ljudi Montenegrini,nema ve nesto onamo dje treba,nesto vi salbo ide sa atentaima i prevratima pa se dohvatili istorije i to koje bas one najce Cetinje,e bas vi dva znate,ajda recite kao se to naseljavalo Cetinje kad osporavte Jovanu tekst,mora biti da vi dav zante,Ma$o i Anonimni,e sada mora de je Komlen ili Pitahinja,recite sokolovi ko ga je i kad nselio,naucite narod?
   Srbi nijeste dobro,Svetosavci taman i da hocete trebalo bi vi zabraniti iako nije moguce,gunite ko ve je nacino Djido u Jevremu a Mirce poskropio vodom ustajalom iz ubal ?

 3. 0
  0

  Ovo pise onaj Jovan Markus (jedno vrijeme se na ovom portalu bjese potpisiva sa Joco kao da se stidio imena koje mu bijahu dali roditelji a I Joco je nekako vise… srpsko, brate… ), intimus Amfilohijev, koji dok se nalazio u fotelji gradonacelnika Cetinja, iz svetosavske zle namjere I licnoga neznanja a I megalomanstva koje prati njegovu licnost, je napravio tunel drito kroz Cetinjsko istorijsko jezgro unistivsi sve tragove vezane za Dvorac Crnojevica, eventualno postojanje Crnojevica stamparije na tom mjestu, obod stare crkve, korito kraka Cetine I ko zna sto drugo sto je vjekovima bitisalo tu… bice zapamcen…

  Da bi ko povjerovao u ovakvu lazibajku gore mora biti od posebne, svetosavske fele… ili bar treba znati red voznje ‘Laste’ koja iz Race krece u 4:45… u Guci je u 6:10 a, ako nije velika navalica preko Peleva Brijega, na Cetinje stize u 19:45!… Kami da Vi je u pamet…

 4. 0
  0

  A žalosti! … Napravićete vi starije i ljepše, jadi ga znali!
  Čudo ste vi.
  Zanoćili u Srbina, osvanuli u Novocrnogorca … J**** ga, u Montenegrina … Duklješu! ???
  Ko će znati, kada ni oni sami ne znaju!?

  • 0
   0

   Sljedbenice Resavske skole – ne falsifikuj!
   Izraz ‘srusiti Dubrovnik i napraviti ga jos starijim i ljepsim’ je bastina tkz Rep Srpske i njenog Kamiondzije.
   Bar jednom se sluzi istinom, zarad mladih narastaja.

   • 0
    0

    Đe me ufati sa prstima u falsifikatu!?
    … Jel’ to za smrtnu u tu vašu Dukljaniju, ždrebe montenegrinsko?
    … Može li me Fijip pomilovat’, jadi ga znali?

 5. 0
  0

  Sto bi drobnjaci izmisljali da su iz bosne dosli( dobar dio) , sto bi njegusi izmisljali da su iz bosne dosli(d.d.) sto bi pjesivci izmisljali da su iz bosne, bjelopavlici iz albanije, dobar dio kuca iz albanije, sto bi golijani(d.d.) izmisljali da su iz juzne srbije, otkud vojvoda momcilo na durmitotu i u pirotu, otkud gracanica i jugovici u zupi niksickoj, itd itd itd itd. Za cije babe dusu, koji su razlozi za to. I uzmite turski popis stare crne gore, dok je bila pod turcima, pa vidite koja su imena u opticaju. Seobe, tako karakteristicne za srbe.

  • 0
   0

   За једно ћу те исправити. Бјелопавлићи нису дошли из Албаније већ са Косова. Дезинформација о доласку из Албаније је настала погрешним повезивањем са Павлом Дукађином сином Леке Дукађина. Међутим ову заблуду оповргавају и писана документа из дубровачких архива у којима се Бјелопавлићи, баш под тим именом, појављују неки вјек прије него што су се и родили и Павле и Лека Дукађин. Бјели Павле, родоначелник племена, је дошао са Косова након смрти светог краља Стефана Дечанског, пошто се као неко ко му је био близак није осјећао безбједно поред оних који су убили краља и који су окружили Душана, након што су га довели на престо.

   • 0
    0

    Sva crnogorska brdska plemena su Arbanaskog porijekla.

    O tom aksinomu/ tim aksionima se ne raspravlja. Njihova istinitost se podrazumijeva i oni sluze kao pocetna tacka za dalju dedukciju i inferenciju.

    • 0
     0

     Ако је теби то аксиом, о којем се, како кажеш не расправља, онда је врло вјероватно да о томе нећемо разговарати.

     Ако се теби истинитост тог становишта подразумјева, а поготово ако ти је то полазна тачка за неко општење на ту тему, онда је сасвим сигурно да нећемо разговарати о томе.

     Не намјеравам да се затачкавам на предложени начин.

    • 0
     0

     E? … Nuto te pameti!
     Sad, ako je aksiom, aksinom u pitanju, kako gođ rečeš, tu se nema sta prigovorit’!
     Odstupi Sale, nema ti druge!
     … Neko mnogo načitano montenegrinče! Ne mož’ š njim izići na kraj, sve ti ono zna … Jadi ga znali, benava!
     … A baš ne dobro nasmijalo, osvežilo mi dan!

    • 0
     0

     Црногорска брдска племена су арбанашког порекла?

     Три различита ентитета у истој реченици? Зар?

     Дакле, Брђани су пореклом Црногорци, а Црногорци пореклом Арбанаси?

     Ја само овако могу да схватим ваш навод.

     А нпр. Лека Дукађин и Дрекале Кастриот су одрицали да су Арбанаси, припојили су се Брдима, а Брда су се припојила Црној Гори.

     То је редослед. И то је била њихова слободна воља, иако су могли да буду и Арбанаси и да живе на млетачким и турским ловорикама.

     Ви данас идете обрнутим смером. Себи поставите питање зашто?

     Но, тај процес се зове дезинтеграција и има негативни предзнак.

 6. 0
  0

  I zaboravih, pipere dobar dio iz hercegovine,. Ne davno sam citao o porijeklu porodica diljem hercegovine, ogroman broj, kako iz zapadne tako i istocne, vodi porijeklo iz ridjana kod niksica. Prica o ozru pipu i vasu, do nas je dosla pomalo ne jasna, ali da je izmisljena iz cista mira… Cisto sumnjam. Kad , ko i zbog cega bi izmisljao takve stvari i nametao ih ljudima koji su slobodari,, koji se nijesu dali najvecim carevinama. U isto vrijeme boriti se sa austrijom, turskom, mlecima, pa napoleon. A da se podaju nekoj srpskoj propagandi, a pri tom svo srpstvo u robstvu osim saka gorstaka, nije logicno.

 7. 0
  0

  Може бити Сале, али тадашња Зета и њена властела је била покретач Душанове побуне, и била уз њега, тако да ми није логично да бјеже од Душана баш у Зету.

 8. 0
  0

  Не спорим да има простора да сам изучавам даље тај период. Међутим наишао сам на становишта појединих историчара према којим Душан није покренуо побуну већ је након извршеног чина дошао на престо. Дакле није водио побуну већ су га они који су водили побуну, претходно процијенили као погоднијег за остварење неких својих интереса, па су тако све то урадили рачунајући да ће он доћи на престо. С обзиром на то могуће је да је Бјели Павле био угроженији, као блиски претходном владару у близини новог, на Косову, јер се можда сматрало да би тако лакше утицао на њега да задржи претходни начин вођења државе, који није у интересу дотадашњим побуњеницима. Са удаљавањем од Косова онда не би више био мета интересно повезаних дотадашњих побуњеника.

 9. 0
  0

  @ g. Dujović

  Nije zaslužilo, vala baš nije, ozbiljna odgovora!
  A da vam je sve na mjestu, kao i uvijek, jeste.
  … Kako će ono, bojim se, sve razumjeti! Aksiomatski, nego kako.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here