Насловна Друштво И поред протеста радника ушло девет камиона

И поред протеста радника ушло девет камиона

0
ПОДИЈЕЛИ

KAP

На споредни улаз Комбината алуминијума ушло је девет камиона и поред протеста радника који на главној капији блокирају њихов улазак и излазак, јавља агенција Мина.

Радован Тошковић, представник радника који су стекли право на пензију казао је да су камиони успјели да уђу на споредни улаз.

,,Ушло је девет камиона па сада зовемо раднике да нам се придруже”, рекао је Тошковић.

Бивши радници од почетка седмице блокирају извоз из КАП-а, а прије неколико дана су одлучили и да не дозволе улазак камиона. У сриједу је неколико камиона са алуминијумом изашло из Комбината уз помоћ полиције која је пробила блокаду на споредној капији фабрике.

Радници незадовољни исходом састанка

Радници су незадовољни исходом састанка који су у четвртак одржали министар економије Владимир Каварић, вођа менаџерског тима који управља КАП-ом, Небојша Дожић и предсједник Синдиката Алуминијума, Раде Кривокапић.

Каварић је, након састанка, рекао да се ради о групи бивших радника који су добили пензије, социјално су збринути и за које је Влада већ имала трошак од око 2,2 милиона ЕУР по основу повезивања радног стажа.

Око 420 радника КАП-а, који су стекли право на пријевремену пензију траже од управе и државе исплату отпремнина, уплату бенефицираног стажа и исплату новца из стамбеног фонда.

Држава је до сада позитивно одговорила на прва два захтјева. Већ је уплаћено око 2,2 милиона  за повезивање радног стажа и бенефиције, а у наредном периоду требало би да буду уплаћене и отпремнине.

Радници траже исплату отпремнина од шест до 14 хиљада еура, 177 еура по години стажа из стамбеног фонда и уплату бенефицираног стажа за 240 радника.

Посљедњим измјенама Закона о пензијско инвалидском осигурању око 420 радника КАП-а стекло је право на пријевремену пензију. Њих 166 је већ стекло право на пензију, али преосталих нешто више од 250 радника чекају на уплату 2,2 милиона  за бенефицирани радни стаж.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here