Насловна Друштво Пореч не допушта штандове за потписе против ћирилице

Пореч не допушта штандове за потписе против ћирилице

0
ПОДИЈЕЛИ

cirilica-vukovar

У хрватском граду Поречу, одбијен је захтјев Штаба за одбрану хрватског Вуковара да се од 1. децембра на јавним површинама поставе штандови за прикупљање потписа за ,, референдум о ћирилици“.

,,Јутарњи лист“ преноси да су у Истри достигнути високи стандарди заштите мањинских права, па град потписивање такве петиције сматра непримјереним.

У одговору на примједбе штаба градоначелник Пореча Еди Штифанић рекао је: ,,Сматрамо да је инструмент референдума контрапродуктиван у поступку уређивања међунационалних односа, нарочито када постаје средство наметања воље већине у односу на права једне националне мањинске групе која је, по дефиницији, у слабијем и подређеном положају“.

Сем тога он је истакао да је Статутом Града Пореча дефинисано да се припадницима италијанске аутохтоне националне заједнице осигурава пуна афирмација индивидуалног и колективног идентитета, као и да се на плочама с називима мјеста, улица и тргова, налазе натписи и на италијанском језику.

,,Као легално изабрани представници наше мултикултуралне и вишеетничке локалне средине, не желимо да учествујемо, па ни симболично, кроз додјелу простора за прикупљање потписа, у покретању референдума који има за циљ ограничавање људских, односно мањинских права. На то нас обавезује достигнут цивилизацијски ниво међуетничке толеранције и суживота на истарском подручју“, истакао је Штифанић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here