Насловна Друштво Поражавајући извјештај Економиста: Ниво демократичности у ЦГ најмањи од референдума

Поражавајући извјештај Економиста: Ниво демократичности у ЦГ најмањи од референдума

0
ПОДИЈЕЛИ

Према стању демократичности, Црна Гора се сврстава међу земље са такозваним благим хибридним режимом и оцјеном између 5 и 6 на скали од 0-10. У региону, само Македонија и БиХ имају гори индекс од нас.

Према индексу демократичности, земље се дијеле у четири групе (свака има по двије подгрупе) – ауторитарно друштво, „хибридни режим“, односно нелиберална демократија, непотпуна демократија и потпуна демократија.

Црна Гора од 2006, године референдума, када је била на највећој разини демократичности са коефицијентом 6.57. упорно је падала све до 2013. и 2014. године када смо стагнирали на 5.94.

Након тога, доживјели смо мањи скок (6.01), а онда је услиједио највећи пад у последњих десет година, пошто смо се срозали на 5.72.

Што се тиче региона, Хрватска је на 6.75 са малим падом у односу на протекле четири године, Србија са 6.57 такође није на нивоу из протекле три године, док из региона бивше Југославије, као и увијек када се односи на владавину права и демократију, предњачи Словенија са 7.51, али такође са мањим падом.

И Албанија има бољи индекс демократичности од Црне Горе (5.91), а слабије од нас у том сегменту су Македонија (5.23) која је доживјела пад за скоро читаву једну оцјену у односу на прошлих десет година, и Босна и Херцеговина са 4.87.

У групи благо хибридних режима налазе се још земље попут Замбије, Хондураса, поменута Албаније, Бангладеша, Малија, Фиџија, Кеније, Уганде, Мадагаскара, Киргистана, Бенина, Боливије, Македоније, Турске…

Највећу демократичност на свијету имају Канада, Шведска, Норвешка, Швајцарска, Данска, Финска и Аустралија, као и Исланд и Република Ирска.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here