Насловна Политика Поповић: У ЦГ запошљавање преко партијске књижице

Поповић: У ЦГ запошљавање преко партијске књижице

6
ПОДИЈЕЛИ

Непотизам, запошљавање преко везе и партијско запошљавање су појаве које карактеришу запошљавање у Црној Гори, саопштила је Зденка Поповић, потпредсједница Демократске Црне Горе.

zdenka2

Она истиче да је овакво запошљавање, у условима пада привредне активности и гашења привредних колектива, довело  до гомилања запослених у јавном сектору, нарочито у државној администрацији и систему локалних самоуправа.

„Умјесто да се повећава број продуктивних радника и успостави систем гдје ће се вредновати резултати рада, а професионалност и квалитет бити одлучујући приликом запошљавања имамо систем гдје је партијска књижица основни предуслов да би се дошло до посла“.

„Резултат тога је високо политизована и гломазна администрација, нерационално запошљавање у јавном сектору, несразмјерно повећање броја директора, помоћника, савјетника и радника у стручним службама и агенцијама“, додаје Поповић.

Каже да је овакво запошљавање најизраженије прије одржавања избора без обзира на вишак запослених у јавном сектору чиме се купују гласови и социјални мир.

„Расписивање огласа и конкурса за пријем у радни однос са унапријед познатим персоналним рјешењима је постала наша свакодневница а истовремено и обесмишљавање постојања Завода за запошљавање што доводи све евентуално заинтересоване кандидате за одређено радно мјесто у неравноправан положај“, истакла је потпредсједница Демократа.

Наглашава да  партијска књижица, веза или било каква обавеза не значи професионализам и квалитет већ послушност и поданички однос према претпостављеним, част изузецима.

„У систему извршне власти има стручних људи, професионалаца али су они склоњени у други план јер извршна власт влада по систему да сви они који својом стручношћу и знањем могу да угрозе актуелне функционере морају бити невидљиви „мали мрави“ који ће да раде, ћуте и буду задовољни због тога. Потпуно је јасно да је због овако нерационалног запошљавања угрожен наш економски систем. Чињеница да од укупно 180 000 запослених у јавном сектору ради 60 000 а за 120 000 запослених у реалном сектору послодавци у већини не плаћају порезе и доприносе, а истовремено се морају обезбиједити новчана средства за исплату 120 000 пензионера ми даје за право да устврдим да је стање у овој овој области драматично. Зато је неопходно одмах урадити рационализацију броја запослених посебно у администрацији уз предходну анализу постојећег стања како би знали који је то стручни кадар неопходно задржати у јавном сектору. Истовремено се морају разним подстицајним мјерама стварати услови за отварањем нових радних мјеста у реалном сектору“, казала је Поповић у саопштењу.

„Црна Гора има све предуслове за то. Потребно је само дозволити да стручност, знање и вјештине а не партијска књижица буду препорука за добијање посла јер у крајњем, највеће богатство сваке државе су њени кадрови“, закључује потпредсједница Демокрта.

6 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here