Насловна Политика Поповић: Радници трпе безакоње и коруптивну приватизацију

Поповић: Радници трпе безакоње и коруптивну приватизацију

1
ПОДИЈЕЛИ

Незнање,  безакоње или високи степен корупције у поступцима приватизације, посебно великих привредних колектива, због чега трпе сви грађани Црне Горе, мора бити мотив за инсистирање на захтјеву да кривична дјела из области приватизације не застаријевају и морају постати дио правног поретка Црне Горе, саопштила је Зденка Поповић,  потпредсједница Демократске Црне Горе.

zdenka2

„У жижи јавности је ових дана агонија нешто више од 150 радника у најстаријем привредном колективу Дуванском комбинату Подгорица. Колектив који је имао одличну сировинску базу, обучену радну снагу, бренд и обезбијеђено тржиште, због пропалог плана реорганизације налази се у програмираном стечају и врло вјероватно да то води  у ликвидацију због вишемилионских дугова и немогућности отплате истих“, каже Поповић.

Истиче да су сви привредни колективи  иначе били приватизовани по истом сценарију: дозволити гомилање обавеза према држави кроз порески дуг, неплаћање обавеза према добављачима и неиспуњавање обавеза према радницима кроз неповезивање радног стажа и не исплаћивање зарада и опремнина.                                          

„Очекивања радника који су се пријавили за добровољно напуштање фабрике и пријевремено пензионисање ће по свој прилици бити узалудно па ће и они дијелити судбину готово цијеле радничке класе која постаје раритет у Црној Гори„, наводи Поповић у саопштењу.

Додаје да се радницима ДКП  већ дугују двије мјесечне зараде које морају бити исплаћене јер је компанија радила и производила цигарете иностраних брендова које су ослобођене акциза и ПДВ-а, а продавале су се на другим тржиштима. „Радници такође очекују и повезивање радног стажа од 2012 године, без чега је немогуће остварити право на пензију и исплату отпремнина.“

После свега намеће се логично питање: Да ли је постојала намјера да се овај некада узорни колектив доведе до ликвидације како би се једином понуђачу дао у бесцијење и на најлакши начин ослободио обавеза према радницима, држави и локалној самоуправи. На такву помисао наводи чињеница што једином понуђачу после вишемјесечних преговора не одговара процијењена вриједност имовине ДКП-а, локација на којој је требала да се гради фабрика и није заинтересован за бренд ДКП-а“, закључује Поповић у саопштењу. 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here