Насловна Друштво Поповић: Потребно формирање Пореске полиције

Поповић: Потребно формирање Пореске полиције

2
ПОДИЈЕЛИ

Формирање сектора Пореске полиције или Одјељења за пореске преваре може ријешити нагомилане проблеме из области платног промета и привредног пословања, изјавила је данас потпредсједница Демократа Зденка Поповић. Она је нагласила да када се погледа листа пореских дужника постаје сасвим јасно да се због заштите интереса државних предузећа и транзиционих добитника блиских породици Ђукановић није формирала Пореска полиција те истакла да све земље из окружења имају овакву полицију која постиже одличне резултате у борби против сиве економије и кривичних дјела против платног промета и привредног пословања што би требала бити довољна мотивација да Црна Гора оформи или сектор Пореске полиције или Одјељење за пореске преваре.

Саопштење гђе Поповић преносимо у цјелости:

Колико постоји знања и политичке воље да се крене са рјешавањем проблема пореског дуга, који је достигао износ од 777 милиона еура, довољно говори чињеница да је високи функционер ДПС-а недавно изјавио да Црној Гори недостаје памети и да је морамо увозити као што увозимо кромпир. Подсјећам високог функционера ДПС-а да је у Црној Гори увијек било памети, али сујета функционера није дозволила да око себе запосле паметније од себе. Сада се поставља питање да ли је ова изјава својеврсно признање да је за све проблеме са којима се суочавамо на економском и социјалном плану крива незнавена власт која нас је довела до ивице понора или покушај аболирања владе континуитета од напада да корупција станује управо у Влади Црне Горе?

Када се погледа листа највећих пореских дужника јасно је зашто је пропуштена шанса да се благовремено наплати порески дуг и поред свих механизама које је Влада имала на располагању. Државна предузећа и транзициони добитници који су иначе блиски породици Ђукановић су данас дужни стотине милиона еура по основу ненаплаћеног пореза. Управо је заштита њихових интереса био разлог што се од 2014. године, када је донијета пословна стратегија ПУ до 2019. године, која је предвиђала формирање високо уско стручног органа који би се ухватио у коштац са коруптивним радњама у привреди, нелегалним пословањем, утајом пореза у пуном капацитету и пореском евазијом није формирала Пореска полиција. Такође, иако је стратегијом било предвиђено, није формиран Одсјек за управљање пореским дугом, и поред чињенице да је порески дуг посебно ескалирао од 2014.

Закон о пореској администрацији је чланом 91-а, предвидио могућност формирања посебне организационе јединице, Пореске полиције, која би била носилац активности у борби против кривичних дјела из области привредног пословања што би допринијело већој ефикасности ПУ, ојачало пореску дисциплину и унаприједило пореску културу обвезника. И ДРИ је указала на неопходност формирања посебног одјељења које би се, између осталог бавило пореским преварама јер је утврђено да поједине компаније које послују у Црној Гори избјегавају плаћање ПДВ-а.

Све земље из окружења имају Пореску полицију која постиже одличне резултате у борби против сиве економије и кривичних дјела против платног промета и привредног пословања. Само у Србији је за само годину дана откривено 201 фантомско предузеће која помажу регуларним предузећима да избјегну плаћање пореза а откривено је 13,5 милијарди динара утајеног пореза. Ово би требао да буде довољан разлог да директор ПУ и Министарство финансија добро размисле да ли формирање сектора Пореске полиције или Одјељења за пореске преваре мозе ријешити нагомилане проблеме из области платног промета и привредног пословања.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Прво, чувени Елиот Нес је радио на пореским случајевима и ухапсио Ал Капонеа због утаје пореза и то за неку мизерну суму. Друго, заједничка листа опозиције (уједињена опозиција) на свим изборним нивоима у Црној Гори је мисаона именица. Пре ће Морача потећи узбрдо него што ће се опозиција ујединити. А ако се уједини, тек ће настати циркус око поделе ресора и директорских фотеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here