Насловна Политика Поповић: Грађани ће помагати да се функционерима плата двоструко повећа

Поповић: Грађани ће помагати да се функционерима плата двоструко повећа

3
ПОДИЈЕЛИ

Колико је актуелна владајућа коалиција сензибилна према садашњим економско-социјалним условима живота својих грађана, показује, између осталог, усвајање Закона о зарадама у јавном сектору и Одлука о зарадама локалних функционера и лица које именују скупштине на локалном нивоу, казала је Зденка Поповић, потпредсједница Демократске Црне Горе. Овим законом ће, напомиње Поповић, грађани са 13 милиона евра помагати фунционерима да им се зарада чак двоструко повећа.

Остатак саопштења Поповић преносимо у цјелости:

Негативни фискални ефекат примјене Закона на државном нивоу је 13 милиона еура. На локалном нивоу то ће бити значајан намет на локалне буџете, уз могућност да у неким локалним самоуправама исплата зарада за запослене значајно касни, јер издаци по основу увећаних бруто зарада нијесу планирани за 2016. годину.

На овај начин ће грађани и запослени у реалном сектору са 13 милиона еура помагати функционерима и именованим лицима на државном нивоу да им се зарада повећа, и то више него дупло.

Све ово под слоганима ДПС-а „Ми знамо како“, „Да живимо боље“ и слично. И то је једина и права истина коју је владајућа коалиција заговарала свих ових година. Скандалозно је да у Црној Гори, држави социјалне правде, распон између најнижег и највишег коефицијента за обрачун зарада у јавном сектору буде 1:12,3, да највиши на државном нивоу буде 32, а најнижи 2,6, а у Подгорици највиши 25, а најнижи 2,6. На овај начин су сви државни и локални функционери, и запослени у њиховим кабинетима, привилеговани у односу на највећи број службеника и намјештеника који су се ових дана, након исплате зарада, суочили са чињеницом да од повећања зарада нема ништа, а у неким случајевима, зараде су чак и смањене, због смањене обрачунске вриједности коефицијента.

Колико је примјена оваквог законског рјешења неправедна, говори податак да ће запослени у привредним друштвима примати значајно мање зараде, па се сходно томе најављују штрајкови и масовна напуштања радних мјеста.

Да ли се на овај начин стимулише квалитетан кадар или се, пак, ствара демотивисаност и незадовољство? Оно што је такође чињеница је да су на мјестима државних и локалних функционера партијски људи којима је, част изузецима, лични интерес изнад општег, чиме се у контининуитету чини штета држави и свим грађанима Црне Горе.

Тринаест милиона еура је износ који ће грађани Црне Горе на годишњем нивоу издвајати за повећање зарада државним функционерима, а толико кошта, рецимо, изградња шест вртића.

Умјесто у инфраструктурне и капиталне пројекте, овај новац иде у потрошњу.

Дакле, до краја године можемо очекивати повећање пореза, такси, накнада и увођења нових намета, како би се обезбиједио новац за исплату бруто зарада државним и локалним функционерима и именованим лицима.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here