Насловна Друштво Попис У Републици Српској: Срби не иду на сједницу у Сарајево

Попис У Републици Српској: Срби не иду на сједницу у Сарајево

0
ПОДИЈЕЛИ

Представници Републике Српске неће присуствовати седници Централног пописног бироа која је заказана у уторак у Сарајеву, сазнају „Новости“.

Одлуку су донели у складу са закључком Народне скупштине РС којом су обавезани да не учествују у раду све док Велимир Јукић, директор Агенције за статистику БиХ, не повуче спорну одлуку о обради резултата пописа становништва у БиХ по којој статус сталног становника добија 195.000 људи који живи у иностранству, већином Бошњака.

Након што су Јукић и његов заменик из реда бошњачког народа, Фадил Фатић, потврдили да одлука неће бити промењена, српски представници су одлучили да у уторак не присуствују седници Централног пописног бироа.

То је први конкретан одговор из РС на новонасталу ситуацију.

Фатић је изјавио да се одлука о објави резултата пописа становништва не може променити и да неће бити стављена ван снаге, односно да ће резултати пописа бити објављени до 1. јула.

„Одлука се не може повући. Онај ко покуша да је повуче само може бити предмет кривичног процесуирања“, рекао је Фатић.

Међутим, заменик Агенције за статистику БиХ из реда српског народа Миљан Попић каже, за „Новости“, да је одлука штетна и да ће изазвати правну несигурност:

„Такви резултати неће бити признати ни унутар БиХ ни од Евростата.“

Он тврди да у петак није добио ни назнаку од колега из Федерације БиХ да би одлука могла бити повучена.

„Једини излаз из ове тешке ситуације је да парламент БиХ, који у понедељак заседа, промени закон и пролонгира објаву резултата, а да се у међувремену ствар покуша решити компромисом и договором“, рекао нам је Попић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here