Насловна Политика Поповић у савету Федерације Русије: Срби у Црној Гори најугроженији народ у...

Поповић у савету Федерације Русије: Срби у Црној Гори најугроженији народ у Европи!

10
ПОДИЈЕЛИ

Председник Српске народне партије, Ненад Поповић, састао се у Москви са високим званичницима Савета Федерације Русије и том приликом указао на тежак положај српског народа у Црној Гори, који је данас, према његовим речима, „најугроженија етничка група у Европи“

Поповић је у разговору са члановима Савета Федерације, предвођеним Константином Косачовим, председником Одбора за спољне послове, упоредио положај Срба у Црној Гори са “апартхејдом” истакавши да је припадницима српског народа у Црној Гори ускраћена политичка, социјална и економска једнакост са другим народима у тој земљи.

„Ради се све да се угрози егзистенција људи који се изјашњавају као Срби. Забрањено им је напредовање у служби, прети им се отказима, Срби који су високошколски образовани немају могућност да се запосле у државној администрацији и државним предузећима. Срби су најбројнија популација на бироу рада у Црној Гори“, рекао је Поповић.

Он је пред представницима горњег дома руске Думе истакао да криминални режим Мила Ђукановића спроводи „идентитетски геноцид“ над Србима у Црној Гори.

„Власт у Црној Гори избацила је из употребе српски језик и српско ћирилично писмо. Српски писци се бришу из наставног програма са циљем да се затре историјска повезаност Црне Горе са српским културним идентитетом. У образовном систему Црне Горе врши се дискриминација студената који студирају српски језик у односу на студенте који студирају новоустановљени црногорски језик“, изјавио је Поповић.

Он је изразио дубоку забринутост због системског рада на урушавању права и слобода српског народа у Црној Гори који подсећа на прогон Срба од стране усташко-нацистицког режима у Хрватској за време Другог светског рата.

Председник СНП је посебно указао на угроженост Српске Православне Цркве на територији Црне Горе.

„Свештенство СПЦ је изложено прогону од стране режима у Подгорици. Доносе се закони којима се укидају раније стечени правни субјективитети СПЦ са намером да се од СПЦ одузму храмови, цркве и манастирски комплекси који би касније били додељени неканонској и непризнатој Црногорској Православној Цркви“, истакао је Поповић.

Он је указао да једино Србима у Црној Гори није дозвољено да имају двојне пасоше, док је Албанцима, Хрватима и грађанима БиХ та могућност дозвољена.

„Докле ће међународна заједница да ћути на очигледно угњетавање и урушавање права Срба у Црној Гори које је режим Мила Ђукановића претворио у грађане другог реда у срцу Европе“, упитао је Поповић.
Председник СНП је истакао да ће питање положаја Срба у Црној Гори у следећа два месеца, поред Москве, отворити и пред званичницима у Берлину и Вашингтону.

„Криминални режим Мила Ђукановића жели на све начине да истреби српски народ из Црне Горе. За сада се то ради кроз репресивне мере институција државе, а само је питање тренутка када ће кренути и у њихово физичко истребљење. Зато је важно да ово питање буде интернационализовано како би добило адекватну пажњу светске медијске и политичке јавности„, закључио је Поповић.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Коначно неко савјестан из Србије да нас помене. пошто се на власти у БГу не смијемо ослонити таман колико и на оне у Приштини.

  • 0
   0

   Ово све телали госн НЕНАД Поповић, коалициони пратнер АВ (преко његове лист је на прошлим изборима ушао у власт). А Вуч је у „никад бољим односима“ са шефом режима на који се БОЛАНИ НЕНАД из Москве жали!
   О чему се овдје ради?

 2. 0
  0

  jadni vi, a pola Srbije i republike srpske predalo zahtjev za drzavljanstvo, koliko mladih iz komsiluka zivi i radi kod nas, bice zbog toga sto vas genocidisemo, stvarno jadno i besramno!

  • 0
   0

   Сада ћу о томе шта је то бесрамно. Бесрамно је убјеђивање читалаца овог портала од стране коментатора, који се потписује као Рангар, да је однос режима у Црној Гори према Србима позитиван. При овоме нам Рангар нуди аргументе по којима ни над црнцима у Јужној Африци није спровођен апартхејд. Јер колико је црнаца живјело и радило у Јужноафричкој републици, у периоду од краја 40-тих па до 90-тих? Колико је црнаца имало папире Јужноафричке републике у том периоду? Заиста довољно да, по Рангаровом критеријуму, није ни било апартхејда у Јужноафричкој републици. Својом апологијом црногорског апартхејда Рангар нас је подсјетио на изразитост његове сличности са својим јужноафричким духовним и идеолошким близанцем. Тако да ће и овај његов коментар нечему послужити.

   • 0
    0

    I dalje mi se srce cijepa zbog vase „juznoafricke “ sudbine, nije vama lako… Da nam je kukavcima naselit jedno 100 000 postenih Srbijanaca umjesto vas, lojalniji bi nam oni bili, korisniji i vrijedniji… nego kako nisam pristalica raseljavanja, progona, etnicki cistih drzava i ostalih vidova fasizma(mnogi od vas ugrozenih se bolje snalaze na tom terenu) ostaje mi samo da kukam i zalim zbog vase teske sudbine, uz nadu da cete nekako prezivjet genocid..

    • 0
     0

     Теби се „срце цијепа због наше судбине“, а мене забоље еволуција за све очигледнију долазећу пропаст суверености Црне Горе. Површном посматрачу би могло да изгледа да смо слични, јер свакога „забоље“ за нешто. Осим тога, по вашем виђењу, ми нисмо вама лојални, а по нашем виђењу, ви нисте нама лојални.

     Патиш због тога што не можеш да учествујеш у прогону једне националне заједнице из Црне Горе али би истовремено да будеш сматран и за финог господина који не би себи дозволио учествовање у прогону. Очигледно није ти лако.

     Ништа ново нам ниси понудио гледе твог градирања (на које си се самопозвао) у оквиру српства. То смо већ видјели пред рат деведесетих. Сјећам се усташоида из Славоније који су у име хрватског пучанства изјављивали да њима толико не сметају Срби из Србије колико им сметају Срби из Славоније (и уопште из Хрватске). Сасвим јасно, што су Срби из веће близине то су неподношљивији.

 3. 0
  0

  Popovic jeste u vlasti sa SNS, ali covek barem brani srpski narod u Crnoj Gori. Ja nisam cuo ni jednog politicara ali ni jednog od vlasti do opozicije da govori nesto vezano za srbe u regionu.

 4. 0
  0

  Čestitam napokon i neko da kaže o problemima koje ima Srbija, zahvaljujući EU koja samo uslovljava bez ikakve pravde a ne vidi šta nam sve rade Hrvati kao i Crnogorska vlast

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here