Насловна Политика Поново сузавац у скупштини тзв. Косова

Поново сузавац у скупштини тзв. Косова

2

Премијер тзв. Косова и његов заменик, Иста Мустафа и Хашим Тачи, осудили су понашање опозиције и поновно бацање сузавца у сали и поручили да је власт можда прешла „црвену линију“ толеранције према односу опозиције. Опозиција је блокирала рад косовског парламента када је у салу бачен сузавац а министри прскани бибер-спрејом.

kosovo

Седница настављена у другој просторији. У начелу усвојен предлог Закона о буџету тзв. Косова за 2016. годину.

После краткотрајног затишја, у Приштини је настављен сукоб полиције и демонстраната који су на полицију бацили црвену фабру и обојили им штитове, а полиција им је одговорила сузавцем, јавила је „Косова прес“.

После прекида данашње седнице и наставка у другој сали, Скупштина Косова је са 71 гласом за, једним против и седам уздржаних, у начелу усвојила предлог Закона о буџету тзв. Косова за 2016. годину.

Предлог закона су подржале све посланичке групе које су учествовале у раду данашње седнице скупштине тзв. Косова, која је одржана у споредној сали, пошто је у главној сали опозиција ранија активирала сузавац.

Седници нису присуствовали посланици опозиционих странака Самоопредељење, Алијанса за будућност Косова и Инцијатива за Косово.

Унутар парламента опозиција је поново покушала да уђе у салу током трајања седнице, а пошто им то није пошло за руком, сузавац су активирали у ходнику испред.

Новинарка „Косова преса“ је јавила да је посланица Аљбуљена Хаџиу изгубила свест.

Посланик опозиционог радикалног покрета Самоопредељење Аљбин Курти је рекао да је спреј прскао у правцу премијера Исе Мустафе и владе због споразума о формирању Заједнице српских општина, преноси „Коха“т.

„Прскао сам бибер-спреј ка премијеру и Влади због тога што су они формирали ’Заједницу‘, али је полиција била на погрешном месту“, изјавио је Курти за Ројтерс.

Премијер Косова Иса Мустафа рекао је у наставку седнице Скупштине Косова да рад парламента не може да буде блокиран због „три или четири појединца“.

Мустафа је, говорећи у споредној сали парламента, након што је опозиција поново бацила сузавац у главној сали Скупштине, оценио да је такво деловање појединих посланика „акт насиља“ и да они који то чине треба да одговарају пред законом.

„Изражавам спремност Владе Косова да спроводимо закон. Ако се напада највиша институција, онда се доводи у опасност функционисање државе“, рекао је Мустафа.

Први заменик премијера и министар спољних послова тзв. Косова Хашим Тачи је понашање опозиције назвао криминалним.

„Данас није искоришћен само сузавац, већ је то отрован гас“, рекао је Тачи.

Након тога, министар финансија Авдулах Хоти почео је да образлаже предлог Закона о буџету. Седница Скупштине Косова прекинута је данас одмах на почетку, због нове опструкције посланика опозиционог покрета Самоопредељење који су бацили сузавац.

Весељи је потом дао паузу и сазвао седницу председништва Скупштине на којој је одлучено да се рад настави у споредној сали на четвртом спрату. На дневном реду седнице скупштине тзв. Косова била је само једна тачка — Предлог закона о буџету за 2016. годину.

Косовска полиција је након прекида седнице изазваног тиме што је опозиција бацила сузавац у сали парламента потпуно блокирала други спрат зграде.

Раније данас, у тренутку када је председник парламента Кадри Весељи отворио седницу, посланици опозиције су опколили говорницу, а тада је у скупштинску салу ушло више десетина припадника обезбеђења.

Док је шеф парламентарне групе Демократске партије тзв. Косова Адем Грабовци настојао да каже да заседање треба да се одржи, посланик и бивши лидер покрета Самоопредељења Аљбин Курти употребио је бибер-спреј ка обезбеђењу и министрима косовске владе.

Истовремено је неко од посланика опозиције бацио сузавац у скупштинску салу.

Председник парламента је прекинуо седницу, дао паузу и позвао шефове посланичких група на састанак.

Овај инцидент је четврти у року од два и по месеца од када опозиција блокира рад косовске скупштине захтевајући одустајање од Споразума о заједници српских општина, као и демаркације границе са Црном Гором.

 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Prijatelji familije Djukanaj. Milova se sekica udala za palestinca pa se cijela cetnicka famelija djukanovic poturcila. Za vrijeme bombardovanja brat od strica ga se odreka preko novina.

  2. 0
    0

    Ovo je slika i prilika „najmlađe europske demokracije“! Ne znam samo po čemu su teroristi iz Pariza gori od ovih „orangutana“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here