Насловна Друштво Помрачење Сунца, Супер Мјесец и равнодневница у истом дану

Помрачење Сунца, Супер Мјесец и равнодневница у истом дану

0
ПОДИЈЕЛИ

Сjутрашњи дан биће интересантан за љубитеље астрономских догађаја јер ће бити у прилици да истовремено уживају у помрачењу Сунца, Супер Мjесецу и равнодневици.

pomracenje sunca

Највише пажње изазива помрачење Сунца које се на овим просторима последњи пут десило 1999. године. Мjесец ће сjутра, у зависности од локације, заклонити између 30 и 98 посто сунчеве свjетлости.  

Највеће помрачење Сунца у посљедњих 16 година догодиће се сјутра и у Црној Гори, када ће у пријеподневним часовима бити заклоњено око пола сунчевог диска.

Ово помрачење ће се потпуно видjети у полукружном појасу око Гренланда и Исланда у Сjеверном дijелу Атланског океана, а дjелимично из Европе, сjеверне Африке и западне Азије.

То значи да ће мjесечева сjенка додирнути Земљину површину у 10:10, а последњи контакт са њом ће имати у 11:21 сат.

Астроном Игор Дајковић казао је да је ријеч о потпуно безазаленој појави,  лијепој за посматрање, у којој треба без страха уживати:

“То ће изгледати као када је мало облачан дан. Голим оком се ништа посебно не може видјети… Може се посматрати кроз специјалне наочаре, али мало боље се може видјети кроз телескоп. Црногорско астрономско друштво има телескоп, па ћемо можда организовати посматрање“.

Uskoro-novo-pomračenje-Sunca

Уколико буде ведро  и  Београђани ће помрачење Сунца сjутра моћи да прате из Народне опсерваторије на Калемегдану и са платоа испред Народне библиотеке.

Центар за промоцију науке ће на платоу испред библиотеке поставити два телескопа са УВ филтерима, који омогућавају безб едно посматрање ове појаве.

Та ријетка појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свијећу нагарављено стакло.

Како је наведено на сајту Астрономског друшта „Руђер Бошковић“, најбјезбједније посматрање је телескопом који има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бијели заклон.

Помрачење Сунца неће бити једини спектакл који ће се тог дана одиграти на небу, пошто ће се у ноћи између 19. и 20. марта Мјесец представити у свом највећем издању, односно постаће Супер Мјесец.

super-mjesec

У питању је прилично често појава, пошто се у просјеку догоди на сваких 13 или 14 мјесеци, а овог пута то ће бити специјално, пошто ће тај природни сателит бити на најближој раздаљини од Земље.

Прољећна равнодневица представља дан у години када ноћ и дан подједнако трају, а сјутра се званично обиљежава долазак, по многима најљепшег годишњег доба, прољећа, док је недјеља у којој започиње равнодневица позната и као Света недјеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here