Насловна Политика Помпео: Приштина не тражи убице Оливера Ивановића, Срби су мета на Косову

Помпео: Приштина не тражи убице Оливера Ивановића, Срби су мета на Косову

Корупција на КиМ цвета, а албански лидери не чине ништа да омогуће повратак расељених

1
Мајк Помпео, САД

Амерички државни секретар Мајк Помпео је у Стејт департменту представио оцјене из извештаја о стању људских права на Косову у 2018. које су како је казао алармантне и забрињавајуће.

Приштина не тражи убице Оливера Ивановића, напади на Србе на Косову не престају, а само у првих седам мјесеци прошле године регистровано је 100 инцидената у којима су мете били наши сународници у јужној покрајини. Корупција на КиМ цвета, а албански лидери не чине ништа да омогуће повратак расељених“, наводи се у извештају.

У документу се наводи да су највећи проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне које чине снаге безбједности косовских Албанаца, затим ендемска корупција у редовима владе, као и пријетње и напади на новинаре.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је извештај Стејт департмента још једна потврда да је на Косову створена „токсична атмосфера“:

Очигледно је да Приштина не жели дијалог, што се види и у томе да је на чело преговарачког тима постављен Фатмир Љимај, који је убио десетине цивила. А усвојена платформа Приштине представља последњи ексер у мртвачки ковчег дијалога с Београдом, то је веома озбиљан напад на будућност Срба и Албанаца“, истакао је Ђурић за ТВ Пинк.

И замјеник премијера и министар за заједнице и повратак у оставци привремених институција у Приштини Далибор Јевтић наглашава да је документ Стејт департмента коначно указао на проблеме са којима се Срби суочавају:

Надам се да ће тај извештај утицати на дјеловање и представника међународне заједнице на Косову да по овим питањима ураде више„.

Огласио се и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, који је на свом твитер-налогу, између осталог, написао да „Косово наставља да стагнира у борби против корупције, напада на новинаре, депортације страних држављана супротно прописима, и насиљу над мањинама„.

У извештају се, између осталог, указује да је прошла година од убиства Оливера Ивановића, а да није идентификован ниједан осумњичени за тај злочин. Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбједносних инцидената, као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике. Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, власт у Приштини није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, између осталог повратак имовине.

Извештај о стању људских права у свету Стејт департмент ради сваке године од 1977, а обухвата око 200 држава и територија.

1 КОМЕНТАР

  1. 6
    0

    Завади па владај, јадни моји разбратници… Чим ојача албанска позиција, Срби су угрожени. Чим ојача Србија, одмах се нађе неки Рачак или Сребреница… Е народе, јадна петљавино…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here