Насловна Друштво Помоћ за 150 породица са Космета

Помоћ за 150 породица са Космета

0
ПОДИЈЕЛИ
Подјела помоћи на Конику

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије у сарадњи са косметским општинама са српском већином (Ранилуг, Партеш-Пасјане, Ново Брдо, Клокот) обезбиједила је помоћ у храни и средствима за хигијену за 150 материјално најугроженијих расељеничких породица из јужне покрајине са боравиштем у Црној Гори.

Камион помоћи преко превоја Кула стигао је у пратњи замјеника директора Канцеларије за КиМ Душана Козарева и градоначелника Ранилуга Градимира Микића, а представници Савеза удружења расељених дистрибуцију су обавили у Беранама, Андријевици, Подгорици, Бару и Сутомору.

Козарев је током разговора са расељеницима у Беранама казао да Влада Србије преко своје Канцеларије за КиМ на овај начин жели да ублажи патње Срба и других неалбанаца са Космета који су протерани са својих огњишта и живе у, најблаже речено, нехуманим условима у расељеничким смјештајима, гдје веома често нема ни струје, при чему је велика већина расељених незапослена и без икаквих прихода.

„Свјесни смо да ова помоћ (у брашну, уљу, шећеру и средствима за хигијену) није велика, и да вам неће трајати дуго, али крајње искрено настојимо да онолико колико смо у моћи, чинимо допринос да лакше подносите дане у расељеништву, у нади да ће се неки од вас, примарно млади, ускоро вратити на КиМ и тамо наставити живот“, истакао је Козарев обраћајући се расељенима.

Он је нагласио да је у данашњим условима нереално говорити о повратку Срба у Ђаковицу, Дечане и неким другим срединама у покрајини, гдје се често и у посјете црквама и манастирима не може поћи без инцидената. Срећом, како је подвукао, граде се повратничка насеља на централном Космету, у Поморављу и на сјеверу ове српске покрајине, гдје локалне српске струткуре власти, те Министарство за заједнице и повратак и Канцеларија за КиМ заједничким снагама праве амбијент за пуну реинтеграцију повратника, која подразумијева рјешавање стамбених питања, запослења, и потпуни приступ грађанским правима.

Козарев и Микић са расељенима у Беранама
Козарев и Микић са расељенима у Беранама

Замјеник директора Канцеларије за КиМ је позвао расељенике који живе у Црној Гори да се пријаве за повратак у те средине, а конкретну помоћ по том питању обећао је и градоначелник Ранилуга Градимир Микић, који је у посјету расељеницима дошао као представник четири општине са српском већином на Космету.

„Радујемо се да смо чули да има интересовања за повратак, и очекујем врло брзо да нам се у вези с тим и званично обратите преко свог Савеза удружења расељених у Црној Гори. Расположени смо као новоформирана српска општина да вам решимо стамбена питања уколико се одлучите на тај корак, казао је Микић у разговору са расељенима са КиМ.

Валентина Андрејевић, која је избјегла из Призрена и живи у расељеничком насељу у Андријевици, казала је да је ово трећа по реду помоћ коју је за кратко вријеме обезбиједила Канцлеарија за КиМ њој и њеним сапатицима и захвалила се Козареву и Микићу на ангажману. Захвалност истиче и предсједник Удружења Рома Хусни Рамоци, који је у подгоричком кампу Коник помоћ Канцеларије за КиМ и Општине Ранилуг подијелио за 40 ромских и 10 српских породица прогнаних са Космета.

„Након велике паузе, неко из Београда на прави начин брине о својим протјераним грађанима који су се стицајем околности 1999.године у прогонству задесили у Црној Гори“, казао је Рамоци.

Драгана Спасић, самохрана мајка која живи у Бару са троје дјеце, такође се захвалила на помоћи која јој је јуче уручена у просторијама сутоморског Удружења „Космет“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here