Насловна Политика Пољуљано јединство: Сириза гласала за ванредни конгрес у септембру

Пољуљано јединство: Сириза гласала за ванредни конгрес у септембру

1
ПОДИЈЕЛИ

Централни комитет Сиризе одлучио је да у септембру буде одржан ванредни конгрес странке на коме би се утврдила владина стратегија, што је раније затражио грчки премијер Алексис Ципрас.

Aleksis Cipras

Већина чланова Централног комитета гласала је касно синоћ за одржавање конгреса, чији је циљ утврђивање стратегије владе и очување јединства Сиризе пољуљане због непопуларног пакета помоћи међународних кредитора.

Ципрас је у среду, под притиском својих страначких колега из владајуће Сиризе око непопуларног пакета помоћи међународних кредитора, предложио одржавање ванредног конгреса странке.

Позивам све да поделимо политичку одговорност зарад јединства Сиризе. Предлажем одржавање…ванредног конгреса у септембру„, рекао је Ципрас члановима централног комитета владајуће странке.

Ципрас је истакао да постоји „апсурдна подвојеност“ у Сиризи, где многи истакнути чланови, укључујући бивше министре гласају против реформи, а влада се ослања на гласове опозиције како би обезбедила њихово усвајање у парламенту.

У нашој странци, не постоје мањи и већи левичари, мањи и већи револуционари„, поручио је Ципрас.

Уколико циљ није заједнички, нема смисла коегзистенција„, додао је премијер, наговештавајући могућност расцепа у владајућој странци.

Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима у јулу иде против владиних обећања против мера штедње.

Око 30 посланика Сиризе одбило је овог месеца да гласа за реформе, а Ципрас је у среду рекао да су ванредни избори опција, уколико се са оваквим отпором настави.

Грчка влада је 13. јула пристала на мере штедње у замену за трогодишњи пакет финансијске помоћи у износу до 86 милијарди евра, што је трећи програм спасавања те државе у пет година.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here