Насловна Политика Пољски министар: Аушвиц су ослободили Украјинци

Пољски министар: Аушвиц су ослободили Украјинци

0
ПОДИЈЕЛИ

Шеф пољске дипломатије Гжегож Шетина расрдио је данас Русе, али изазвао подсмех и критику у домовини рекавши да су нацистички концентрациони логор Аушвиц 1945. године ослободили Украјинци.

Gžegož-Šetina

Шетина је накнадно, вечерас ублажио своју изјаву и прецизирао да су логораше ослободили војници Црвене армије, разних народности, међу њима и Руси.

И пољска премијерка Ева Копач нагласила је вечерас да је историјска чињеница да су Црвена армија и њени војници разних народности бившег Совјетског Савеза ослободили заточенике из највећег стратишта Јевреја у окупираној Пољској током Другог светског рата.

„Немам утисак да је министар иностраних послова који је историчар, желео да умањи улогу, не само Руса, већ било којег народа у победничкој борби против нациста. Мислим да је то била мисаона пречица, да је у тренутку сажео своју изјаву“, казала је премијерка.

Шетина је у среду у пољском радију објашњавао зашто овог пута на Дан сећања на жртве холокауста, 27. јануара, на 70. годишњицу ослобођења логора у Аушвиц нису изричито позивани политичари, па ни председник Русије Владимир Путин, већ је дат глас само преживелим логорашима.

„Руси су одабрали да их представља бивши вицепремијер, шеф администрације Кремља, Сергеј Иванов. Очигледно да је то у контексту садашњих тешких пољско-руских односа“, казао је Шетина.

На опаску новинара да је Русија ипак наследница Совјетског Савеза чија армија је ослободила логор, Шетина је казао да је исправније рећи да га је ослободио Украјински фронт.

„Украјинци су га ослобађали, они су били тамо тог јануарског дана и они су отварали капије логора и ослободили га“, казао је Шетина.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оптужио је због тих речи данас Шетину за цинизам и затражио да, коначно, у оквиру антируске хистерије престане гажење сећања на оне војнике Црвене армије свих народности СССР-а који нису штедели своје животе да ослободе Европу од нациста.

„Аушвиц су ослободили војници Црвене армије и они су имали своју народност. Разне народности. Били су тамо Руси, Украјинци, Белоруси, представници средњеазијских народа. Седамдесета годишњица ослобођења логора Аушвиц-Биркенау је симбол. Најважнији су преживели. Има их мало. То је њихова свечаност. Сећамо се стотина хиљада жртава и такође захваљујемо онима који су логор ослободили“, ублажио је данас своје речи Шетина.

Шеф пољске дипломатије позвао је руске партнере да се тешки руско-украјински односи реше тамо где треба и у односу на оно што се дешава данас, а не да утичу на заједничку историју Другог светског рата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here