Насловна Насловна Политико: Кисинџер је човек за „брзи дил“ Трампа и Путина

Политико: Кисинџер је човек за „брзи дил“ Трампа и Путина

0
ПОДИЈЕЛИ

Хенри Кисинџер, који се убрзано зближава с Доналдом Трампом, а пријатељ је Владимира Путина, можда би могао да помогне у договору с Русијом, пише „Политико“.

Амерички портал наводи да је Кисинџер (93) раније овог месеца на телевизији ЦБС с поштовањем говорио и о Трампу и о Путину.

Трамп, рекао је тада Кисинџер, „има могућност да уђе у историју као велики председник“, додавши како се „може замислити да нешто значајно и ново произиђе из Трампове администрације“.

Путина је, у истој емисији, описао као човека с карактером ликова из романа Достојевског, „човека са сјајним осећајем за унутрашњу везу с руском историјом“.

„Политико“ подсећа да је Кисинџер још 1990-их упознао Путина, у то време интригантног младог Руса, и поставио му низ питања.

„Радио сам у обавештајној служби“, рекао му је Путин тада, на шта му је Кисинџер одговорио: „Сви пристојни људи почињу као обавештајци. И ја сам“.

putin i kisindžer

Како је Путин себи крчио пут ка Кремљу, с легендарним бившим државним секретаром одржавао је топле односе, иако се јаз између САД и Русије све више проширивао, наводи се у тексту.

Кисинџер је један од малобројних Американаца који се редовно састаје с Путином, подсетио је недавно један бивши амерички амбасадор, поред филмске звезде Стивена Сигала и директора „Ексон мобајла“ Рекса Тилерсона, кога је Трамп предвидео за будућег државног секретара.

Сада, када Трамп сигнализира да жели кооперативнији однос са Москвом, Кисинџер се позиционира као потенцијални посредник, састајући се приватно са новоизабраним председником и хвалећи га јавно.

Као и Трамп, Кисинџер је, такође, бацио сумњу на закључак обавештајних служби да је Русија покушала да утиче на америчке председничке изборе у корист Трампа.

Амерички портал подсећа да је Кисинџер годинама тврдио како би већа равнотежа моћи између САД и Русије побољшала глобалну стабилност, али напомиње да скептици страхују да ће такав приступ жртвовати друге вредности и наградити „лоше понашање“ Кремља.

Такође се поставља питање како би сам Кисинџер имао личну корист од новог „ресетовања“ односа са Русијом, предочава „Политико“, наводећи да би, поред тога што би му порасла репутација јер има лак приступ двојици највећих светских лидера, његова консултантска фирма доживела пословни процват.

Уз то, и Кисинџерови сарадници су у контакту са Трамповим окружењем, при чему је један од његових главних помоћника, Томас Грејем, већ виђен као потенцијални амбасадор у Русији међу саговорницима из кругова задужених за транзицију власти на нижим нивоима.

„Мислим да Кисинџер припрема дипломатску офанзиву. Он је реалиста. Најважнија му је међународна равнотежа, нема речи о поштовању људских права и демократији“, закључује Марсел ван Херпен, стручњак за Русију и Путинов критичар који води холандски истраживачки институт „Фондацију Цицерон“.

(Нови магазин)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here