Насловна Политика Политико: Електорски колегијум неће блокирати Трампа

Политико: Електорски колегијум неће блокирати Трампа

0
ПОДИЈЕЛИ

Нема никаквих изгледа да ће Електорски колегијум Доналду Трампу ускратити функцију председника САД, наводи портал „Политико“, а преноси „Танјуг“.

Међу више од 160 републиканских и демократских инсајдера који су анкетирани прошле недеље, само један је сматрао могућим да 37 или више електора Републиканске партије Трампу окрену леђа не гласајући за њега.

Уколико електори гласају у складу с резултатима председничких избора у својим појединачним државама, Трампу ће припасти 306 изборних гласова, док би 232 освојила његова демократска противница Хилари Клинтон.

„Незадовољство Трампом је довољно велико да би поједини могли да му окрену леђа, али ја то не сматрам озбиљним. Гласачи су рекли своје и електори ће углавном поштовати њихове гласове“, каже републиканац из Охаја, који је, као и сви инсајдери, анонимно учествовао у анкети.

Електори су ипак објавили да су под великим притиском те да добијају претње и позиве, како би одустали од гласања и превагнули ка Хилари Клинтон.

Неће доћи до дивљег преседана Електронског колегијума нити ће се бацити под ноге традиција дуга више од 200 година

Неименовани републиканац из Ајове уверен је да је читава прича о „превртљивом“ Електорском колегијуму „антитрамповска фантазија“, преноси „Танјуг“.

„То значи да би један или два електора могли да гласају против Трампа, а за Хилари или неког другог. Ма колико да ми не годи Трамп као председник, било би ми далеко неугоднији преседан дивљег Електорског колегијума који баца под ноге историју дугу више од 200 година и својевољно одлучује да прогласи неважећом вољу гласача“, рекао је он.

Истовремено, један републиканац из Висконсина наводи да су се на интернету појавили видео-снимци којима се електори Републиканске партије убеђују да се преиспитају пре него што гласају.

„Потпуна је бесмислица веровати да ће републикански електори ускратити подршку новоизабраном председнику Трампу јер је неколицина либералних актера објавила смешну рекламу у којој од њих тражи да промене одлуку. Превазиђимо то“, истакао је он.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here