Насловна Насловна „Политико“: Црна Гора, земља корупције, не може у ЕУ прије 2027. године

„Политико“: Црна Гора, земља корупције, не може у ЕУ прије 2027. године

0
ПОДИЈЕЛИ

Уколико би ЕУ дозволила да Црна Гора и Косово* уђу у одабрано друштво без Србије, то би изазвало значајну нестабилност у региону, тврди више бриселских званичника за недељник „Политико“.

Лист наводи мишљења дипломата да Црна Гора неће постати чланица Европске уније прије 2027.

politico

Неколико званичника ЕУ са наговијестило је да са брегзитом и преговорима око новог буџета 2020-2026, Брисел просто нема мјеста у свом распореду прије 2027. да размотри нова чланства.

Према писању тог листа, изненађујући први кандидат за чланство могла би да буде Албанија, која је већ чланица НАТО-а и махом „ослобођена проблема југословенских ратова деведесетих година прошлог вијека“, а могла би да постане чланица 2025. године, упркос томе што још није отворила преговоре.

Црној Гори се у чланку спочитава “преовлађујући” и “озбиљан проблем” корупције, али и умјерен политички и економски прогрес, преносе Вијести.

По штету Црне Горе биле би и одлуке Исланда и Шкотске (уколико стекне независност од Британије) да затраже чланство, јер би одмах избиле на врх листе за пријем у ЕУ.

Прије политике затворених врата Европске комисије Жан Клода Јункера, лидери земаља које желе у ЕУ могли су бирачима да обећају да их чланство чека у замјену за некад тешке институционалне и програмске реформе. Данас, чак иако испуне све услове ЕУ, могле би бити блокиране из политичких разлога, констатује недјељник.

“Мислим да морамо престати са претварањем и прихватити да дуго година неће бити новог проширења – и да све те земље имају још дуг пут прије него што испуне било које од кључних критеријума за чланство”, казала је песимистично Шада Ислам, директорица за Европу организације Пријатељи Европе.

На другој страни, подсјећамо да је бивши премијер Мило Ђукановић казао прије два дана да нема разлога да Црна Гора до 2020. не постане чланица ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here