Насловна Политика Политичким дијалогом са Русијом, Јапан САД-у „показао вољу“

Политичким дијалогом са Русијом, Јапан САД-у „показао вољу“

0
ПОДИЈЕЛИ

Посјета руског предсједника Владимира Путина Јапану има велики значај јер је тиме ова земља показала своју политичку вољу Америци, сматра руски политиколог Ирина Романова, преноси „Спутњик“.

„Рекла бих са 90 одсто убијеђености да ова посјета има велики значај. Што се тиче територијалног питања, односно преношења суверенитета над одређеним територијама, то не треба очекивати. Истовремено, то је, наравно, одређени напредак, јер је ова посјета дуго одлагана, најзад је одржана и обе стране су потврдиле да су заинтересоване за економски развој, што је веома важно“, сматра Романова.

Романова је нагласила да је јапански премијер Шинзо Абе, прихвативши политички дијалог с Русијом, показао политичку вољу, с обзиром на то да САД, главни партнер Токија, не поздрављају руско-јапанске сусрете.

„У геополитичкој ситуацији коју сада видимо у Азијско-пацифичком региону, ту је и Кина коју Јапан види као пријетњу, ту су и САД које нису баш благонаклоне према зближавању Токија и Москве јер сматрају да Јапан тако може да направи раскорак у консолидовању западних односа према Русији… Абе испољава политичку вољу“, навела је Романова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here