Насловна Архива Полиција зауставила дио активиста након блокаде моста у знак подршке мајкама (ВИДЕО)

Полиција зауставила дио активиста након блокаде моста у знак подршке мајкама (ВИДЕО)

9
ПОДИЈЕЛИ

Дио активиста који су вечерас подржали протест мајки испред Скупштине Црне Горе је након једносатне блокаде Блажовог моста (19.00 – 20.00) била заустављена испред Делта ситија од стране полиције.

Активиста Бошко Чармак кога је полиција зауставила казао је у преносу уживо да је заустављен због нелегалне блокаде саобраћаја.

Након приказа копије записника, активисти којима се у међувремену прикључио дио екипе на челу с Марком Милачићем, записник су запалили.

Otpor 12

Грађани блокирали мост: Мајке су држава!

Мајкама које протестују испред Скупштине Црне Горе вечерас се, према ранијој најави активисте Марка Милачића, придружила група грађана, у намјери да подрже жене које се боре за своја права штрајком глађу. 

Грађани су у име подршке мајкама блокирали саобраћај на Блажовом мосту 19.00 до 20.00 часова.

Otpor 01

Нажалост, нису сви грађани вечерас гледали благонаклоно на демократско право протеста, па је један од револтираних пролазника великом брзином прошао крај протестаната, на шта је реаговала полиција и окупљени грађани, па се све смирило без даљег инцидента.

Otpor 2Otpor 1

На протесту су се окупљенима обратили умјетници, интелектуалци међу којима: активиста Марко Милачић, психолошкиња Верица Мировић, вођа рок бенда „Криви торањ“ Душко Вујовић, Марина Радуловић, академска сликарка, Ратимир Вујачић, филозоф и колумниста, глумац Славиша Чуровић, карикатуриста Горан Шћекић, харфисткиња Милица Канкараш, активисти Бошко Вукићевић, Бошко Чармак, Лука Радоњић, Владислав Дајковић.

Otpor 4

Психолошкиња Верица Мировић поздравила је окупљене казавши да су мајке свима нама дале једну дивну лекцију и да их треба подржати у име правде, равноправности и здравог живота. Она је апеловала на све људе да се придруже женама на протесту, истичући да им је она лично дала подршку свом својом снагом, емоционалном, психолошком, физичком. Нагласила је да су грађани, међу којима је, како тврди 80 одсто сиромшних, последица манипулативне владавине.

Otpor 11

Глумац ЦНП-а Славиша Чуровић издекламовао је дио чувеног говора француског револуционара Робеспјера: „Одмах ћете разумети моје речи ако помислите на људе који су некада становали у поткровљу а данас се возе у кочијама и блудниче са бившим маркизама, како се законодавци народни размећу пороцима и расипништвом некадашњих дворана, како помало већ усвајају правила отменог понашања, сипају досетке, оштре и истичу свој уметнички укус. Када гледамо како се ти мракизи и грофови револуције жене богатим женама, приређују раскошне гозбе, држе послугу, носе скупоцена одела, с правом, с правом се можемо упитати – јесу ли они опљачкали народ?“

Otpor 10

Лидер рок бенда „Криви торањ“ Душко Вујовић поздравио је мајке и све присутне казавши да је њихова храброст за примјер, те како, по оној народној, оне а не неки други који би требало – носе гаће. Вујовић је мајкама отпјевао неколико познатих музичких нумера.

Otpor 9

Марина Радуловић, академска сликарка такође је поздравила мајке. Она је испред Скупштине донијела свој штафелај, а цртеж с мотивом жене – мајке, један од присутних на протесту ће откупити, а од датог новца купиће се вода и потрепштине за мајке.

Otpor 5

Ратимир Вујачић, филозоф и колумниста је у сјајном сатиричном кратком есеју извргао руглу машинерију власти, истичући да, како смо кренули, ускоро ће нестати и самог ДПС-а.

„Нека је вјечна Црна Гора – кликује нам власт, а како вјечна кад нас је све мање… више умиремо него што се рађамо. Ако овако наставимо нестаће и ДПС-а, а то не смијемо да дозволимо“, рекао је философ и колумниста Ратимир Вујачић током блокаде.

Otpor 7

„Чланови ДПС-а су послали и приватни сектор код тајкуна гдје је плата од 200 до 300 еура. У услужном сектору ради око 40.000 углавном жена које на послу остављају последњи атом снаге. Нема државе гдје се свако за себе сналази као да живимо у шуми. Управо тако нас сјетује предсједник ДПС-а“, рекао је Вујачић.

Otpor 6

Активиста Бошко Вукићевић је казао да „нијесу мајке изгласале закон и утицале на закон о накнадама, али су му се обрадовале, одрекле посла, пензије, па макар и због 20 еура, јер већина становништва живи у тешком сиромаштву“.

„Маните се више инвестиција. Оне су скупо коштале Црну Гору и довеле народ на руб егзистенције… Ове жене су потпуно игнорисане од стране властодржаца изузетан су примјер храбрости и истрајности. Власт је несвјесна чињеница да имају посла са нечим што је јако, јер је питање дана када ће мајке у помоћ позвати дјецу и мужеве“, рекао је Вукићевић.

Otpor 8

Марко Милачић је најавио наставак овог вида подршке мајкама. Казао је да ће, у случају да се мајкама не омогући повратак заслужених права, група грађана блокирати саобраћајнице у више градова, и то без најаве, на шта се има законско право.

На крају протеста организатори су пришли и поздравили се са мајкама, пожеливши им да издрже у намјери остваривања права.

Милачић је иначе комплетан догађај преносио уживо преко свог профила на Фејсбуку.

Geplaatst door Marko Milačić op zondag 19 maart 2017

ПОДИЈЕЛИ

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Svaki dan pomalo ,svaki naredni jos malo vise,i tako dok se ne postigne cilj,prelazna Vlada i nakon godinu dana izbori,pa kao narod odluci neka nam tako bude,pa kao god da bude,ako nam mze bit?

 2. 0
  0

  Ja Moj ludi da nocas blokramo maline konik Kakričku goru i Kruzni tok na starom Aredomu da ne puštamo auta da ne pozae dok Majkama ne izpune zaktev. Sloboda Narodu!!!

 3. 0
  0

  Od nočas Crna Gora je blokirana sve zavisi od Vlade ako Majke pozove na razgovo Crna Gora če
  bit odbokirana. Ako ne idemo u Krizu. Sloboda Narodu!!!

 4. 0
  0

  MA, MILO ,,.CARE,, STA CEKAS, 30 GODINA BASKARENJA PO CRNOJ GORI I SADA TO DA IZGUBIS…IMAS DUSKA,FILIPA KATNICA, A TEK BEBU POPOVICA, NEKA TE NAUCE KAKO DA POHAPSIS TIH 500, 600 HILJADA, STA JE TO ZA TEBE I ONAJ NATO VENAC STO TI OKACISE OKO VRATA, E, KAKO TI STOJI, VIDE LI SE NA SLICI…..PA SVE PRAVO U SPUZ…, PUSTI MAJKE, NIJE TU TVOJA..IMAS RAZNA SREDSTVA ZA RASTERIVANJE,DIMNE ZAVESE, PA MALO BOJNOG OTROVA.. O, KAKVE SI TEK SPECIJALCE ODABRAO, KAO DA IH JE NATO OBUCAVAO…NECE NI ONAJ CVETIC OD MALENE DEVOJCICE DA PRIME.NEKI STRASAN POGLED IMAJU..TAKO, SAMO ZLIKOVCE BIRAJ OKO SEBE, KO I DOSAD, A TI SEDI NA OBALU I BRCKAJ MALO NOGAMA, DA VIDIS HOCE LI SKORO SEZONA PLIVANJA..EVO, RUSKI TURISTI SPREMAJU DZAKOVE DOLARA ZA ODMOR, MA, KUD CES VISE!!!!! POZDRAVI BEBU POPOVICA!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here