Насловна Друштво Полицајци у вези са беранским кланом

Полицајци у вези са беранским кланом

0
ПОДИЈЕЛИ

Директорица МАНС-а Вања Ћаловић, питала је представнике полиције зашто су тек након седам година саслушали Драшка Вуковића због пребијања Туфика Софтића, када је новинар непосредно након напада рекао да сумња да је тај Беранац има везе са његовим бруталним пребијањем.

 konjevic

Говорећи на сједници Националне комисије за борбу против корупције и организованог криминала (НК), питала је присутне шефове полиције зашто су чекали да Вуковић побјегне из земље након првог напада на Софтића 2007.

“Први напад на Софтића десио се 1. новембра 2007. године… Још у новембру исте године, Софтић саопштава полицији да сматра да је нападнут због писања о Драшку Вуковићу, шверцу кокаина и његовом затварању у Данској. Али, Драшка Вуковића нико не саслушава. Он у међувремену бјежи из земље и бива саслушан тек 7. јула 2014. године”, казала је Ћаловићева.

За покушај убиства Софтића, покренута је истрага против Драгана Лабудовића, Владимира Лабудовића и Ивана Асановића. Полиција сумња да је организатор пребијања Драган Лабудовић, пријатељ Вуковића.

Ћаловић је питала шта су тужилаштво и полиција урадили да утврде да ли је неко намјерно минирао истрагу у том случају.

Да ли у полицији и тужилаштву има појединаца који су то радили намјерно јер су у вези са криминалним клановима из Берана… Да ли је полиција било шта урадила да сазна је ли та истрага опструирана зато јер је неко нестручан или због тога што је неко у вези са беранским кланом, односно са лицима која су дио криминалне групе Дарка Шарића и баве се шверцом кокаина, о којима је Софтић писао. Да ли морамо да чекамо да неко, не дај боже, убије Софтића да би се коначно утврдило питање одговорности”, питала је Ћаловићева.

Министар полиције Рашко Коњевић, казао је да је Вуковић саслушан тек 2014. јер прије тога није био доступан истражним органима.

Он је рекао да је већина полицајаца која је, како је казао, расвијетлила тај случај, на истоме радила и одмах након напада.

Некадашњи вршилац дужности ВДТ-а Веселин Вучковић казао је да у тужилаштву “нијесу дошли до података да је унутар полиције било опструкције напада на Софтића”.

Чланови НК јуче су расправљали и о писму које им је раније доставио бивши предсједник Комисије Душко Марковић, у којем предлаже да се расформирају.

Марковић је написао да би НК требало да оконча свој мандат након усвајања Извјештаја за другу половину 2014. и да њен посао треба да преузме тим који прати поглавље 23.

Ћаловић: Кога чекате да убију па да реагујете?

Дискусију о извјештајима о нападима на новинаре, обиљежила је оштра полемика између Ћаловићеве и Коњевића.

Vanja Calovic 03

Након што је Коњевић казао да “нажалост имамо медије који о новинарском кодексу брину колико о лањском снијегу”, Ћаловић је реаговала истичући да Софтића нијесу покушали да убију јер није поштовао кодекс, већ зато што је писао о организованом криминалу.

“Видим да смо свели ову тему на држање лекције медијима – да они буду професионални, да поштују кодекс, не пишу наручене текстове, него оне који се нама свиђају. То је дезавуисање ове теме и не могу да вјерујем да идемо у том правцу”.

“Имамо једног новинара кога су покушали да убију јер је писао о шверцу кокаина, другога кога су убили јер је писао о шверцу цигарета. Питам ко ће да буде трећи новинар док ми причамо о кодексу”, питала је она.

Коњевић је рекао да она манипулише и да не говори истину…

“Изненађујуће је да покушавате да манипулишете осјетљивим стварима.. Нисам држао лекције медијима у контексту напада на Софтића. О етичком кодексу говорио сам у другом контексту”, казао је Коњевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here