Насловна Поглед Полицајци или криминалци  III

Полицајци или криминалци  III

12
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Велимир Ераковић 

Убиство у Подгорици. Пуцњи на познатог кик боксера. Сачекуша у Котору. Младић страдао у Будви. Једна особа погинула у Бару. Брутални напад са смртним исходом у Никшићу. Аутомобил дигнут у ваздух, двоје младих људи страдало. У ЗИКС-у хицем из снајпера усмрћен затвореник. И да не набрајам више, сваким даном слични ударни наслови у медијима.

Држава доживљава пораз за поразом. Криминал улице расте и достиже зенит. Чини се да је сигурније у Алепу него у Црној Гори. Мафија користи неспособност државних органа да се међусобно обрачунавају кланови. За њих је ово идеална ситуација и вријеме. Њихове вође прижељкују хаос, да се разрачунају са свима који им стоје на путу. Нико не зна ко је следећа мета и зашто?

Новинарима и уредницима медија који пишу о овој друштвеној аномалији се отворено пријети. Питање је само када ће неки високопозиционирани медијски радник завршити као Душко Јовановић. Истина не смије на видјело. Истина је самокажњавање у данашњој Црној Гори. Полу свијет и криминалци су у дилу са Владом ове државе.

Замислите колика је моћ вођа криминалних кланова и немоћ државе кад ове индивидуе камерама снимају ко све улази и излази у градове, квартове и улице њима интересантне. Пола Црне Горе држи прст на обарачу и она неодољиво подсјећа на дивљи запад.

А премијер, до јучерашњи први удбаш Црне Горе и вођа Мојковачког клана каже да безбједносна ситуација никад није била боља. И ако не легитиман, са већином која то није, овом изјавом је повриједио сваког поштеног и мирног грађанина. Знамо да је свјестан стварне ситуације, али брутално заобилази истину и манипулише народом.

Karikatura Dusko Markovic 01

Врху власти, АНБ-а и ДБ-а ствари су измакле контроли и тешко их је вратити како наш народ каже у ,, винкло,,. Како објаснити породицама оних који су убијени на правди Бога, потпуно недужни, да је безбједоносна ситуација стабилна? Могу ли најближи прихватити штура полицијска образложења у којима се чланови њихових фамилија називају колатералном штетом? Наравно да не, и то вријеђа њихову част и достојанство. Аларм у Црној Гори звони јаче него икада. Крајње је вријеме да се власт која је увела земљу у ванредно стање смијени.

Правећи приватну државу, правили су приватно тужилаштво, судство и полицију. Приватизовали су Управу Полиције, АНБ и ДБ. Наравно и елитне јединице САЈ и ПЈП. Правили су хоботницу која је пуштила пипке по читавој Црној Гори. У полицији је дошло до чистке. На негативан начин. Школовани кадрови су отпуштени и пензионисани, а корумпирани добили функције. Поштеним, младим начелницима и нспекторима су измишљане афере, проблеми са алкохолом, психом, непослушношћу и сумњом у лојалност, да би на њихова мјеста дошли полтрони који ће без поговорно извршавати наређења Душка Марковића. Требало је организовати шверц дроге, оружја и цигара на свим граничним прелазима и зарадити милионе од њега. Сви градови су били дио центра дистрибуције који се налази у Подгорици.

Погранични реон и градови у њему као Никшић, Бар, Улцињ, Плав и Рожаје су заједно са Будвом били најбољи примјери мита и корупције. Начелници ових центар и командири граничне полиције представљали су дио организоване полицијско криминалне групе. Писао сам о њима по наособ и до танчина објаснио како функционишу. Умјесто да их Специјални Државни Тужилац ухапси и испита о овим наводима, они су добили унапређење. Умјесто да им се преиспита поријекло имовине и донесе закључак може ли се од полицијске плате живјети у таквом луксузу,  они су постављени на формацијски значајне функције.

Требали би Благојевић и Маговчевић са колегама из ранијих текстова да ми поклоне златно перо. Уз шефа шверца по граници, Обрада Миша Станишића, њих двојица су након мојих текстова вртоглаво напредовали у служби. У земљи чуда све је могуће, па и то. Што више оштетиш државу, добијеш бољу и већу  функцију. Да би хоботница беспрекорно функционисала, приватизовали су Тужилаштво и Судство. Задњи примјер пресуда које је донијела судија Жељка Јововић су доказ да правна држава не постоји. Или држава права, како вам је лакше. Послати Николу Бајчетића у затвор јер није могао да гледа како неколико стотина специјалаца малтретира и туче мирне демостранте и посланике је чисти политички реванш Дф-у и људски безобразлук.

Колики је послушник Јововићка говори и величина казне коју је добио суспендовани командир САЈ-а Радосав Рашо Љешковић. Пет мјесеци за онакав терор над не наоружаним и мирним грађанима? Над нашим мајкама, сестрама, очевима и браћом? Над старим имладим без изузетка. А зашто баш пет мјесеци? Да је добио шест мјесеци казне Љешковић би аутоматски остао без посла и привилегија које му командовање САЈ-ом гарантује. Због тога Жељка суди мизерно, лицемјерно и правно не утемељену казну. Овом пресудом се шаље порука слободним људима у Црној Гори. Љешковић је награђен јер је поштовао закон ћутања-омерту, а ви кад год изађете на улицу да тражите своја права, очекујте САЈ да вас звјерски туче на челу са бившим угоститељом и Миловим  боди-гардом Рашом.

Prebijanje MIja Martinovica 02

Него, једно им је измакло контроли. Кад су људи из мафије постали свјестни да је криминал у полицији већи него на улици, отргли су се шефовима из ДПС-а. Приватизовали се и они, па шенлуче како и коме кад одговара. Не бренују никога више и нико не зна који су начелници и инспектори на платном списку мафије.

Тако им у Котору  ухапшени бјежи из станице, понижавајући свакога ко носи полицијску униформу у Црној Гори. И поред тога директор полиције Стојановић не подноси оставку. Зашто би, ако је Душко Марковић рекао да стање никад није било стабилније?  Како је заразна и разорна моћ лажи? А стабилна је као и свака његова ријеч. Стабилна је као  људски и морални склоп свих уплетених у ову хоботницу.

И на њихове ријечи се човјек може ослонити таман као на кору од банане, поклизати и завршити у јами без дна. У безнађе и суноврат, правећи од Црне Горе земљу мржње и подјела. И правећи од људи који мисле својом главом и боре се против неправде државне непријатеље. Како рече наш Нобеловац Андрић ,, у земљи мржње, највише мрзе онога ко не умије да мрзи,,. И онога који сања и бори се за слободу.

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Podrska.Naravno da je najveci problem kriminal u policiji.To kad rijese,moci ce i ulicni kriminal suzbiti.Medjutim dok se vlast ne promijeni nista.

 2. 0
  0

  Poseban kvalitet ovog teksta je autorska iskrenost i kuraž da se govori in media res : bez okolišanja, jasno i svima razumljivo, pravo u suštinu i bit stvari!
  Bravo Erakoviću!
  Jedan od tvojih boljih tekstova.
  Posebno me raduje citat Andrićev.
  Legao kao šlag na tortu.
  Bravo!

 3. 0
  0

  Тако почиње Илијада.Најбољи примјер за све који желе да говоре и пишу искрено.Ђикан је то перфектно уочио и прихватио.Што се тиче стања у полицији,све је овако како је Велимир написао.И поименице.Планиране подметачине поштеним полицајцима,шверц и криминалне радње врха Мупа и УП-а.Информације које су код овога момка ,тачне су у милимикрон.Како их добија не знам,али много зна.Зна се шта то значи овима из ДБ-а.Рак рана.Зато опрезно.

 4. 0
  0

  nijesu oni policajci oni su procentaši. ko ne plati određenu sumu . raskidaju ugovor- prijave ga. hoće li odit kod sudije ili u vazduh nije im stalo

 5. 0
  0

  Treba napisati ovako nesto.E vala imas sto drugi nemaju ja da ti potvrdim.A kakve ce posledice biti,i kako ce ovi banditi iz vlasti gledati na ovo to niko do sami Bog ne zna.

 6. 0
  0

  Црна Гора је потпуно уништена држава.Без смјене власти нема наде за било какав опоравак.И то што прије.Сва политика режима је стала у Нато Пакт,а они их сад врте око малог прста.Неће ни ући у Нато захваљујући Трампу и новом политичком курсу Америке.Знајући то сад се власт опет враће тзв,,државном удару,,.Е нек охладе са тим.Народ је све добро укапирао.Боље да се позабаве овим људима који су оволико корумпирани и штетни.Да им провјере имовину и похапсе их.Ево им је Ерке детаљно написао све,па нек почну полако.Једног по једног и доћи ће до врха пирамиде.А то је двојац Ђукановић-Марковић.

 7. 0
  0

  Da bi vladao ovolike godine potrebna mu je korumpirana policija i sudstvo.Tuzilastvo radi sta mu se naredi a policijski kadar se ne postavlja po kvalitetu vec po poltronitetu.Neka je napisano,ali je ovo od davno jasno svima.

 8. 0
  0

  Potpuno iznad svih kolumnista u Crnoj Gori.Na svaki nacin ubjedljivo najbolji tekstovi.Erakovic je Srpski brend ,i samo neka nastavi ovim tempom.Bez obzira na napade koje svi uocavamo,ovakav kvalitet mora opstati i naci svoje mjesto u novinarskom i politickom zivotu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here