Насловна Насловна Покретачи Апела за одбрану КиМ: Никоме у Србији не треба „унутрашњи дијалог“...

Покретачи Апела за одбрану КиМ: Никоме у Србији не треба „унутрашњи дијалог“ чији је исход унапред познат

4
ПОДИЈЕЛИ

Никоме у Србији не треба „унутрашњи дијалог“ чији је исход унапред познат: фактичко признање независности „Косова“ уз конструкцију лажних аргумената о томе да се то тобоже није урадило, нагласили су  покретачи Апела за одбрану Косова и Метохије. Они су истакли да такве преговоре треба или хитно радикално ревидирати, или окончати, до стицања повољнијих услова.

Њихово саопштење преносимо у цјелости:

1. Да ли српске власти заиста желе да са леђа будућих нараштаја скину тешко бреме косовскометохијске драме, или се пре труде да, за рачун западњачких сила, убрзано заврше посао заокруживања одметничке „државности“ на делу територије Србије, започет 24. марта 1999, тако да ниједна потоња српска власт више никада не би могла да поново покрене питање повратка Косова и Метохије у састав наше државе?

2. Проблем Косова и Метохије не сме бити сведен на питање „мањинског положаја“ Срба у Покрајини, јер Србија има државне интересе које се не своде на положај наших сународника, као што има обавезе и према свим несрпским становницима Косова и Метохије, укључујући и Албанце.

Нажалост, најмањи заједнички именитељ деловања и српских власти и западних сила које су признале лажну државу „Косово“ и албанских сецесиониста јесте бављење положајем „српске мањине“, тако да се путем тобожњега побољшавања положаја Срба на КиМ наставља процес фактичкога признавања независности наше Покрајине, који је ушао у завршну фазу постизања тзв. „правно обавезујућег споразума“, што је друго име за неповратно правно признање лажне независности. Са жалошћу констатујемо да Запад, сецесионисти са КиМ и српске власти заједнички раде на трајном отимању Косова и Метохије од српске државе.

3. Ако се сви ми који смо покренули, односно подржали иницијативу за неодустанак од Косова и Метохије варамо у својој процени тога куда воде текући преговори о нашој јужној покрајини, зашто нико од властодржаца, који се данима надмећу у бесомучном вређању родољуба забринутих за судбину дела српске земље, не каже: „Косово и Метохија никада неће добити столицу у Уједињеним нацијама, већ ће, кад – тад, бити реинтегрисани у уставно-правни систем Републике Србије?“ Таква или слична реченица отклонила би све неспоразуме и сумње, на задовољство и власти и потписника Апела. Само реинтеграција КиМ у наш уставноправни систем, под условима који би се установили путем преговора са овлашћеним представницима косовскометохијских Албанаца и осталих несрба, може бити прихватљива за државу Србију.

4. Без обзира на начелно неслагање са одабраним путем у завршној фази преговарања са Западом око Косова и Метохије, ми, покретачи Апела, изнели смо своје мишљење које се тиче судбине и будућности наше покрајине. Ако покретачи тзв. „унутрашњег дијалога“ мисле да воде унутардруштвени дијалог о тој теми, зашто им толико смета наше мишљење, и то толико да се данима у медијима које контролишу не може чути ни садржина Апела, ни имена његових потписника, нити се икоме од његових покретача допушта да изнесе нашу позицију у јавности? Уместо тога, српске власти, беспримерном, оркестрираном кампањом настоје да заобиђу права питања и да дају праве одговоре, стварајући или продубљујући поделе између Цркве и остатка друштва, Срба из Црне Горе и Срба у Србији, те неумесно и ниско сводећи начелно питање судбине КиМ на персоналне анимозитете између појединих јавних личности, чиме се прави димна завеса за продужетак нечасне работе у којој су већ предалеко одмакли.

Никоме у Србији не треба „унутрашњи дијалог“ чији је исход унапред познат: фактичко признање независности „Косова“ уз конструкцију лажних аргумената о томе да се то тобоже није урадило. Зато такве преговоре треба или хитно радикално ревидирати, или окончати, до стицања повољнијих услова.

У Београду, 13.1.2018.

Владимир Божовић
Жељко Будимир
Слободан Владушић
Милош Јовановић
Милош Ковић
Часлав Копривица
Марко Маловић
Срђан Шљукић

4 КОМЕНТАРИ

 1. 11
  1

  Znao sam i znam kakvi smo mi u Crnoj Gori,medjutim da u Srbiji moze proci naslov kao ovaj u ALO

  AMFILOHIJE OPTUŽIO VUČIĆA ZA IZDAJU Milov vladika udario na Srbiju!

  I sama pomisao da je ovo napisano je blasfemija,a ne jos da to neko podrzava,a ko sve ,vidjeli smo ima neki dan.Cemu se nada Srbija,sta misli Srbija ,i kuda ide Srbija pod diktatorskom palicom Aleksandar Vucica.
  Da li ce kao danas u Skadru poceti rat izmedju mafije i drzave ,ako se Vucic smijnei ,ili ce taj rata zapoceti CIA BND ili neko treci,ili ce ova agonija koja je gora od Monteneginske po svim pravcima i horizontalnim ali dijelom i vertikalnim dalje teci?
  Srbijo ko te vodi, i kuda te vode,ni na streliste ni na ratiste,vode te na gubilste ljudskoga roda ,vode te homoseksualne bande ,sverceri narkotika i prpeprodavci svega i svacega,dusu su ti uzeli,i nju ti dijele,zivot su ti odavno uzeli.
  Da li treba da nas sve pobiju da bi se sjetili da smo i mi dosli u redu za nestajanje,ili se i tada nadamo,da cemo bas mi jedan od hiljadu,koji ce mozda opstati,a sto ce nam takav zivot,i kome,kakav je to, zivot sveden na davanaesnajk ,ziovt zivotinje koja sluzi za klanje i konzum,da li ce nase oragne konzumirati a kosti nam ostaviti kao dokaza postojanja.
  To je ta buducnost sizofrenog Bosanca koji se ponovo vraca medju Srblje da se zakralji ,ako se ovako nastavi mozad i vise od toga.

 2. 14
  0

  Србијанска стварност данас је сурова јер „усред подне да га човјек сретне сва би му се кожа најежила“, „Такве бруке, таквијех грдилах нигђе нико јошт видио није“!
  Могу само поручити својим срамотним сународницима овде у Србији и онима у Босни што га јоште више хвале: ако њега лично браните, а што се брукате па браните и његове издајничке намере и планове, што сте од њега направили издајника без права на покајање?!

 3. 3
  0

  Више пута сам, на више места рекао, да је Апел на месту и да је користан.

  Проблем су направили неколицина, да тако кажем верски, културни и политчки игноранти,
  који су се острвили на владику Амфилохија.

  А исти такви, неколицина покретача Апела, сматрала је да може да користи владику
  као златно теле. Да га они бране и водају по Србији. И тако граде своју политичку
  каријеру.

  Дакле свака част свим потписницима Апела, изузев наречених.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here