Насловна Мозаик Покренута петиција за избацивање Хрватске са Мундијала

Покренута петиција за избацивање Хрватске са Мундијала

1
ПОДИЈЕЛИ

mundijal-brasil.gifМеђународни портал „Чејнџ“ покренуо је петицију за избацивање фудбалске репрезентације Хрватске са Мундијала, због скандала кој је изазвао Јосип Шимунић скандирањем усташког поздрава.

Како преноси хрватска агенција Хина, петицију је покренула организација Нефеш Хаја, која се писмом обратила и Међународној фудбалској федерацији (ФИФА).

Писмо је објављено на енглеском и српском језику, на ћирилици, а потписала га је Мира Јовановић.
„Доста је било. Шимунић је четири пута рекао За дом, а публика је одговорила спремни – фразу која је била поздрав током Другог светског рата, за време усташког про-нацистичког режима. Замислите
да неко из немачке репрезентације у Берлину изговори `Зиг хајл“. Био би то велики скандал и свет би веровао како се враћа у време нацизма“, каже се, између осталог, у писму.

Организација Нефеш Хаја захваљује се ФИФА што је покренула дисциплински поступак против Шимунића и још једном затражила од међународне фудбалске федерације да одлучно реагује против расизма и говора мржзње. Ова оргаизација тражи да ФИФА размисли о искључењу Шимунића и Хрватске са Мундијала у Бразилу 2014.

Петицију за избацивање Шимунића и Хрватске са СП је до јуче потписало 4.000 људи.

Шимунић је после утакмице баража против Исланда пре осам дана извикивао усташки поздрав, што је публика прихватила и скандирала заједно са њим.

Усташки режим је под озлоглашеним поздравом „За дом спремни“ починио нечувене злочине над Србима, Јеврејима, Ромима и Хрватима антифашистима током Другог светског рата, када је у концентрационим логорима у Хрватској побијено на стотине хиљада недужних жртава.

Јавно тужилаштво Хрватске је због ширења расне мржње казнило Шимунића са 3.200 евра. Шимунић је свој поступак покушао да одбрани „љубављу према домовини“.

ФИФА је покренула дисициплински поступак и саопштила да ће ускоро објавити резултате истраге.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here