Насловна Друштво Покренута једна од највећих афера у Босни

Покренута једна од највећих афера у Босни

0
ПОДИЈЕЛИ

Потпредсjедник Федерације БиХ Мирсад Кебо потврдио је „Новостима“ да је јуче доставио Тужилаштву БиХ додатних 500 страница документације која се односи на деловање парадржавних обавештајних формација и финансијске малверзације бошњачког руководства за време рата.

kebo

Кебо је затражио одговорност Бакира Изетбеговића, који је током рата био шеф кабинета тадашњег председника Председништва БиХ и свог оца Алије Изетбеговића.

У Тужилаштву БиХ требало би да се појави 21. јануара у својству сведока против ратног команданта Сакиба Махмуљина, садашњег председавајућег Парламента БиХ Шефика Џаферовића и других особа повезаних са злочинима над српским цивилима у месту Возућа.

– Међу додатних 500 страна, као и у онима које сам доставио раније, има више од 6.000 доказа о разним ратним злочинима и малверзацијама тадашњег руководства. Све сам то добио од грађана БиХ све три нације, а не од државних органа. Сматрао сам да је то моја обавеза као функционера БиХ, али и моја морална обавеза да доказе доставим Тужилаштву – каже Кебо.

На питање зашто до сада у Федерацији БиХ нису отворена питања ратних злочина над Србима, Кебо каже да је то услед „страха оних што држе власт“.

– Зна се ко је звао муџахедине у БиХ. Ја их нисам звао, а није ни бошњачки народ. Желим да се то јасно каже и да се утврди одговорност оних због којих се сада у свету ствара страх од босанских муслимана – рекао је Кебо.

Он напомиње да ће документација коју доставља Тужилаштву БиХ отворити највећу аферу у постдејтонској БиХ. Очекује да оптужени сада „подигну“ борце у Федерацији БиХ против њега. Иначе, позиву Тужилаштва претходила је пријава коју је овај човек 8. јануара доставио Тужилаштву БиХ против ратног команданта Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина и некадашњег начелника Центра служби безбедности Зеница Шефика Џаферовића.

Део документације Кебо је 16. децембра упутио главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу, а у доказном материјалу су, између осталог, слике седишта Иранске обавештајне службе у Зеници, коју су у периоду од 1993. до 1995. године посећивали високи званичници, Бакир Изетбеговић, Џаферовић и други. Према службеној забелешци, Бакир је боравио у кући у близини Зенице у којој је био смештен пункт Иранске обавештајне службе, о чему постоји и документована изјава сведока његове посете, као и фотографије објекта.

У Парламенту БиХ јуче је одбијен захтев за расправу о смени Шефика Џаферовића, који је поднео клуб посланика СНСД.

– Оптужбе које долазе од потпредседника ФБиХ Мирсада Кебе против Џаферовића су потпуно основане. Џаферовић, према Пословнику, представља Представнички дом, али са оваквом ратном хипотеком он то не може, јер се сумњичи да је прикрио и да касније није процесуирао кривично дело ратног злочина – рекао је шеф посланичког клуба СНСД Сташа Кошарац. Посланици СНСД су напустили седницу као и посланици бошњачког Савеза за бољу будућност који такође траже ову смену.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here