Насловна Друштво Појачане мере безбедности у Европи за Божић

Појачане мере безбедности у Европи за Божић

0
ПОДИЈЕЛИ

Широм Европе током божићних и новогодишњих празника појачане су мере безбедности због потенцијалних терористичких претњи, а нарочито након овонедељног напада у Берлину.

У Француској ће 91.000 полицајаца, жандарма и војника бити задужено за безбедност на јавним местима, укључујући цркве и вашаре.

„Претња је јака, али наш одговор никад није био јачи“, поручио је француски министар унутрашњих послова Бруно ле Ру.

У нападима исламиста у тој земљи за последње две године убијено је више од 230 људи, а више од годину дана на снази је ванредно стање.

У Италији и Ватикану мере безбедности подигнуте су на највиши ниво.

Званичници Рима забранили су улазак возилима у центар града, а антитерористичка полиција носи маске и митраљезе.

У Ватикану, где би папа Фрања требало да одржи вечерњу Божићну мису у цркви Светог Петра, полицијска и војна возила обезбеђују прилаз цркви у распону од 100 метара.

И у Милану и другим градовима, највише у близини цркви појачане су мере безбедности, нарочито око верских објеката.

У Белгији која је више пута била мета терористичких напада, ниво безбедности подигнут је због опасности од „могућег или вероватног“ напада, преноси АФП.

Улице испред Бакингемске палате у Лондону биће затворене током смене стражара, а та мера уведена је након напада камионом на бозићном вашару у Берлину у ком је убијено 12 људи, саопштила је лондонска полиција у среду.

Полиција је додала да се разматрају још неке безбедносне мере јер је процењено да је врло могуће да дође до терористичког напада, а појачане су мере безбедности и у Манчестеру.

Мађарска је такође повећала мере безбедности на местима где се окупља већи број грађана, попут божићних вашара на трговима, а исто је учинила и Аустрија.

У циљу заштите од терористичких напада, попут оног у Берлину, Русија је увела ванредне мере безбедности.

Московска полиција најавила је раније да ће користити камионе да би блокирала делове града у којима се одвијају празнична јавна окупљања.

Након напада у Берлину појачане су мере безбедности и на Балкану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here