Насловна Друштво Подршка СОВЦГ од УССЦГ Никшић, Плужине и Шавник и Синдиката радника трговине...

Подршка СОВЦГ од УССЦГ Никшић, Плужине и Шавник и Синдиката радника трговине ЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

Унија слободних синдиката Црне Горе – Регионални одбор Никшић, Плужине и Шавник и УССЦГ – Синдикат радника трговине Црне Горе упутили су писмо подршке Синдикату одбране Војске Црне Горе и њеном предсједнику Ненаду Чобељићу. Они су напоменули да је послу недорасли министар себи дао себи за право да понизи све припаднике Војске Црне Горе те, како су навели, осудили овакво понашање и самовољу министра одбране и његовог „упорног одбијања свих покушаја СОВЦГ да се успостави дијалог у вези са тим“.

Маројевић: Послу недорасли министар дао себи за право да понизи припаднике ВЦГ

„На нивоу Регионалног одбора Никшић, Плужине и Шавник с посебном пажњом пратимо Ваше напоре, и напоре Синдиката одбране и војске Црне Горе, усмјерене прије свега ка поштовању закона, принципа рада, поштовања војске, њених војника и официра.

Кроз вишевјековну ратничку историју Црне Горе није било узвишенијег и часнијег занимања и звања него бити војник, и бити официр. Тужно је, а и веома забрињавајуће, да у 21. вијеку, као Држава и Војска доживимо самовољу примитивно острашћеног појединца који је себи дао за право да одлучује о битним питањима Војске, а да при томе не уважава ставове, мишљења и оцјене официра по командној хијерархији све до Начелника Генералштаба,“ саопштио је предсједник Регионалног одбора Алеска Маројевић и нагласио:

„Дао је, послу недорасли, министар, себи за право да понизи све припаднике Војске Црне Горе, да се непримјерено игра са часном професијом, да оставља без посла оне који требају и војсци и Држави Црној Гори.

Очигледно да министар који није имао ту част да одслужи војску, не зна шта га је снашло, па себе замишља као великог и неприкосновеног војсковођу из неких минулих времена. При томе заборављајући да је друго вријеме, вријеме правних држава, закона, подјеле надлежности и овлашћења.

Подржавамо ваше напоре да министру ставите до знања да је ово 21. вијек. Да је Црна Гора Држава, да држава тражи одговорне људе на мјестима гдје се доносе одговорне одлуке, да држава поштује институције , поштује Војску и њене припаднике, поштује новац грађана који се троши за обуку и оспособљавање припадника Војске. Подржавамо ваше напоре да сачувате војнике који су својим радом и залагањем заслужили да их испоштује Држава за чије потребе и интересе су спремни да дају и своје животе.

Понашање министра је лоша порука цијелом саставу Војске а свакако и неким другим младим људима, да позив војника није нешто за шта треба да се опредијеле јер увијек може да се појави неки неодговорни и недорасли министар, који ће кабинетски поништити све њихове напоре и професионализам.

У напорима да одбраните оно што са хиљаду разлога треба да се брани, имате нашу пуну пордшку и рачунајте на нашу физичку подршку у вашим даљим активностима.“

Милоњић Алексић: Осуђујемо одлуку самовољног министра

„Отказивање уговора о ангажовању у служби у Војсци Црне Горе за око 30 војника/иња изискује посебну пажњу јавности и хитно предузимање свих потребних мјера у циљу рјешавања итекако озбиљне ситуације у којој су се нашле ваше колеге/це.

Овај, прије свега, нетранспарентан чин Министарства одбране итекако лоше утиче на имиџ Војске Црне Горе и звање “војник/иња” које је одувијек важило за принципијелну и часну професију, професију која се поштује и цијени. О лошем утицају на економско-финансијски статус тридесетак породица и непоштовању социјалног дијалога до којег је довело овакво понашање Министарства одбране на челу са министром није потребно посебно ни говорити. Довољно је истаћи да је овај чин осуђен и од стране ЕУРОМИЛ-а, кровне организације војних удружења у Европи, која помно прати развој социјалног дијалога у оружаним снагама Црне Горе,“ нагласила је у писму подршке предсједница УССЦГ Синдиката радника трговине Црне Горе Весна Милоњић Алексић и истакла:

Синдикат радника трговине Црне Горе осуђује овакво понашање и самовољу министра одбране приликом доношења одлуке да се не продуже уговори о ангажовању војницима/кињама који су оцијењени најбољим оцјенама током њиховог служења у Војсци, те упорног одбијања свих покушаја СОВЦГ да се успостави дијалог у вези са тим.

Због тога, дајемо пуну подршку вашим напорима да се, на законит и адекватан начин, заштите права ваших колега/ца и превазиђе новонастала ситуација која подрива војну хијерархију и обесмишљава социјални дијалог.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here