Насловна Политика Kривичне пријаве против 35 радника Боксита због протеста

Kривичне пријаве против 35 радника Боксита због протеста

1
ПОДИЈЕЛИ

Никшићки Центар безбједности је против 35 радника Рудника боксита поднио 57 кривичних пријава поводом догађаја од 18. јуна када су рудари покушали да тешком механизацијом стигну до Подгорице у чему их је спријечила полиција која им је у насељу Рубежа блокирала пут.

Boksiti-Blažo

Рудари су до Рубежа успјели да „пробију“ шест полицијских блокада помјерањем возила, а на једној од њих дошло је и до физичког контакта радника и полиције. Том приликом су три полицајца задобили лакше тјелесне повреде, а оштећено је и једно службено возило.

Полицијски службеници су идентификовали све учеснике и у консултацији са замјеником основног државног тужиоца у Никшићу поднијели посебан извјештај као допуну кривичне пријаве против 35 радника Боксита због извршених 57 кривичних дјела“, казао је Дарко Маџарић, командир станице полиције ЦБ Никшић.

Радницима се на терет стављају кривична дјела као што су спречавање службеног лица у вршењу службене радње, одузимање возила и наношење лаке тјелесне повреде.

Разлог рударског незадовољства била је одлука Одбора повјерилаца да одбије једину приспјелу понуду за куповину имовине Боксита. Понуду је доставила никшићка фирма Нексан, а Одбор повјерилаца је одбио због ниске цијене. Нексан је понудио 4,4 милиона еvра за имовину Боксита и 600 хиљада за рјешавање социјалног програма.

boksiti protest 1

Маџарић је објаснио да утоварна лопата и дампер, којима су радници кренули пут Подгорице, нијесу били технички исправни ни регистровани, као и да је, сходно Закону о безбједности саобраћаја, за поменуте радне машине, због њихових габарита, потребно имати посебну сагласност и пратњу.

Након што је полиција у мјесту Рубежа успјела да блокира рударима пут, радницима су се са десетак камиона прикључиле и њихове колеге из сектора Транспорт.

„Полицијски службеници су идентификовали све раднике који су насилно извезли камионе и са истим извршили запречавање локалног пута Никшић – Жупа“, казао је Маџарић.

Полицијски службеници су издали 58 налога за наплату мандатних казни и то 51 налог због непотребног задржавања на коловозу, као пјешак, а седам због непрописног паркирања на коловозу. Поменуте казне су се кретале од 30 до 80 еура. Поднијете су и три кривичне пријаве због управљања нерегистрованим возилом и радном машином без обавезне пратње, као и због незаустављања на знак дат од стране полицијског службеника.

Након девет дана блокаде, не само радника већ и око 5.000 мјештана из 12 села никшићке Жупе, агонија рудара је прекинута. На сједници Владе усвојен је социјални програм раније договорен са синдикатима, а министар економије Владимир Каварић им је казао да ће им радни стаж бити повезан по обрачунатим а не минималним зарадама, као што су и тражили, осим за три љетња мјесеца из 2010.године када су рудари штрајковали испред управне зграде. Поступак око разлике између минималне и обрачунате зараде тренутно је на Апелационом суду, а радницима је обећано да ће им и то, уколико остане новца од продаје имовине, бити надомјештено.

Бојановић: Борили смо се за наша права

Предсједник Самосталног синдиката Боксита Борисав Бојановић казао је да је њихов потез од 18. јула био изнуђен јер се за преговарачким столом није успјела ријешити тешка ситуација радника и предузећа.

bojanović

„Испаде да смо државни непријатељи. Требало је да схвате да смо се борили за наша права која су нам гарантована Уставом. Бранићемо раднике против којих је написана кривична пријава и онога дана када буду позвани у суд направићемо протест испред јер сматрамо да је оваква одлука престрога“, казао је Бојановић.

Што се тиче прекршајних пријава и мандатних казни, које износе око 2.000 еура, Бојановић је казао да су се солидарно договорили да свим радницима буде одбијено по десет еура од 193 колико примају како би те казне биле уплаћене.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Opozicija mora pomoći ovim ljudima, ove prijetnje njima su prventveno poruka usmjerena prema zakazanom protestu opozicije u septembru

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here