Насловна Друштво Поднијели кривичну пијаву против Зарубице

Поднијели кривичну пијаву против Зарубице

0
ПОДИЈЕЛИ

Представници Савеза синдиката (ССЦГ) поднијели су Министарству унутрашњих послова (МУП) и Врховном и Основном државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против некадашњег синдикалног функционера, Душка Зарубице.

zarubica

Предсједник Скупштине ССЦГ, Бранко Вујисић, и извршни секретар ССЦГ, Видак Ђурановић, поднијели су кривчну пријаву против Зарубице и НН лица као директног извршиоца, односно саучесника, због постојања основане сумње да је у више наврата, у различитим временским интервалима, извршио кривична дјела за које се кривично гоњење предузима по службеној дужности.

„То се односи на лажно представљање, злоупотребу меморандума, знака, односно амблема и печата ССЦГ“, наводи се у пријави која је поднијета у понедјељак

Синдикални симболи су, како се наводи, неовлашћено коришћени у четвртак, у позиву за конститутивну сједницу Главног одбора ССЦГ, која је заказана за сјутра. Позив је, како је објашњено, потписао Зарубица као генерални секретар, иако то није и упркос сазнању да је актуелни генерални секретар ССЦГ, Марко Никчевић, једини овлашћен да се у том својству именује и потпише.

У ССЦГ однедавно постоје двије струје. Неколико гранских синдиката и општинских повјереништава ССЦГ, који не подржавају Никчевића, одржали су у децембру ванредни Конгрес и за генералног секретара изабрали Зарубицу, који је био предсједник Синдиката управе и правосуђа.

Вујисић и Ђурановић у пријави наводе да постоји основана сумња да је Зарубица дао налог НН лицу да изради, односно фалсификује печат ССЦГ, тако што му је у ћириличном писму додао својство „привремени“, чиме је нанијета значајна нематеријална штета ССЦГ, што се огледа у обмањивању јавности, урушавању повјерења у ту радничку асоцијацију, довођење у заблуду трећих особа у погледу идентитета оног који сходно Статуту синдиката има легитимно право да представља и заступа Савез.

„Постоји оправдана бојазан да ће Савезу синдиката, уколико се не предуприједи недозвољено понашање осумњиченог, бити причињена значајна материјална штета“, наводи се у пријави.

У пријави се предлаже да Основно државно тужилаштво у Подгорици, у сарадњи са Управом полиције и надлежним судом, без одлагања, предузме законом прописане мјере ради спрјечавања и санкционисања осумњиченог Зарубице, са циљем да престане са инкриминисаним понашањем, како би се отклонила свака опасност по правни интегритет и имовину ССЦГ.

Вујисић и Ђурановић су навели да је након иницирања законом прописаних поступака пред Врховним и Основним државним тужилаштвом у Подгорици и другим надлежним судовима, услиједила политика реваншизма, посебно Зарубице, у циљу смјене Никчевића и очекивању да ће се тако зауставити процес преиспитивања сумњивих финансијских трансакција, којим је нанесена значајна штета ССЦГ.

Они су у пријави подсјетили да су Главни одбор и Скупштина ССЦГ, након више упозорења да неће толерисати опструкције утврђеној политици поштовања Статута и других нормативних аката на нивоу Савеза и финансијксу недисциплину, донијели су одлуке о искључењу и престанку чланства једног броја синдикалних функционера, међу којима је и Зарубица.
ССЦГ је, како су казали, из медија сазнао да се Зарубица лажно представља као генерални секретар те организације, иако добро зна да је Никчевић носилац те функције, као и да је тражио регистрацију у том својству код надлежног Министарства рада и социјалног старања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here