Насловна Друштво Подигнута оптужница против Азре Башић, зване „Азра два ножа“

Подигнута оптужница против Азре Башић, зване „Азра два ножа“

0
ПОДИЈЕЛИ

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је, како данас преносе медији, оптужницу против Азре Башић (57) за ратне злочине, које је 1992. године починила у Дервенти, преноси „Танјуг“.

Азра, коју су жртве знале под именом „Азра два ножа“  је изручена БиХ у априлу ове године. Истрагу против Башићеве води Окружно тужилаштво у Добоју због сумње да је као командир 108. Ријечке бригаде Хрватске војске починила ратни злочин против цивила на подручју Дервенте од априла до јула 1992. године.

Башићева се крила у САД а ФБИ је ухапсио прије пет година. Када је ухапшена нико од њених комшија није могао да вјерује да је у БиХ починила ратне злочине. Она је у Америци користила различита имена, а ухапшена је као Изабел Башић. Комшије у Стантону, градићу са око 3.000 становника, како су у то вријеме говорили, нису јој могли пронаћи посебну ману. Зато су били шокирани када су је у марту 2011. приводили припадници ФБИ.

Према наводима оптужнице, Башићева је ножем, на изузетно свиреп начин, усмртила цивила, мушкарца српске националности, који је лежао на поду након што је тешко претучен и злостављан, преноси „Танјуг“.

РТРС је раније објавила да је Башићева, како су свjедочили преживjели, нож увијек држала у чизми и њиме је, пред очима осталих логораша, ликвидирала Благоју Ђураша, а крв са њене чизме полизао је пас, који је стално пратио.

Остале логораше брутално је премлаћивала, због чега су многи остали тешки инвалиди.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем 32 свједока и прилагањем више од 80 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here