Насловна Мозаик Подгорица: Археолози пронашли гробове осморо дјеце

Подгорица: Археолози пронашли гробове осморо дјеце

0
ПОДИЈЕЛИ

Археолози који раде на ископавању на градилишту новог трга код Градског стадиона до сада су евидентирали осам гробова, у којима, судећи по костима, сахрањена су дјеца, казала је руководитељка истраживања Марија Јабучанин.

Она је „Вијестима“ појаснила да су „дјеца највјероватније умрла од епидемије колере.

„У то вријеме, односно у 19. вијеку, по неким хроникама, владала је колера, тако да је тај дио живља страдао“, казала је Јабучанин.

Она је рекла да је на том гробљу покопано становништво тадашње Миркове вароши. Навела је да претпоставља да ће истраживање трајати најмање мјесец дана.

„Не можемо, с обзиром на динамику радова, прецизирати који ће бити рокови реализације. Зависиће од броја гробова који се, у времену које је предвиђено истраживањем, буду пронашли“, казала је Јабучанин, додајући да се не ради о пуком копању, већ је неопходно израдити документацију, направити видео и фото снимке и слично.

Археолошка ископавања на локацији гдје је планирана изградња новог градског трга почела су прије два дана.

Како је објаснила, ријеч је о дијелу гробља које је истраживано 2013. и 2014. године. Тада су били радови на изградњи Улице 19. децембра. Ранијим истраживањима на простору Улице 19. децембра пронађено је 107 гробова, међу којима и доста дјечијих гробова.

На локацији гдје се некада налазила бензинска пумпа до сада су уклоњене двије цистерне за гориво, а остале су још три, које ће се пажљиво ископавати, како не би дошло до оштећења налазишта.

„Наше истраживање ће бити фокусирано првенствено на истраживање гробља, евентуалних налаза у њима и њихово збрињавање“, рекла је Јабучанин.

Институција надлежна за истраживање је Народни музеј Црне Горе са Цетиња, а стручњаци су у обавези да олакшају дио посла извођачу радова, компанији „Ерланг“, тако што ће ослобађати дио по дио парцеле предвиђене за изградњу трга.

Изградња трга почела је прије мјесец дана, а из Главног града су најавили да ће предложити Скупштини да усвоји да се зове Републике Аргентина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here