Насловна Друштво Почиње изградња манастира Михољска Превлака

Почиње изградња манастира Михољска Превлака

7
ПОДИЈЕЛИ

Манастир Светог Архангела Михаила биће изграђен до 2020. године и у њему ће бити обиљежен јубилеј – 800 година од оснивања Зетске епископије, односно Митрополије црногорско-приморске, закључено је на првом састанку Одбора за обнову манастира Михољска Превлака.

На састанку којим је предсједавао митрополит црногорско – приморски Амфилохије који је и предсједник Одбора, закључено је да ће током изградње бити испоштоване све законске норме, а сачувани и конзервирани темељи ранијих храмова, као и свих археолошких налаза на овом локалитету.

Од Управе за заштиту културних добара Црне Горе Одбор тражи налажење заједничког језика у сусрет обнови једног од најзначајнијих хришћанских светилишта и култних мјеста у овом дијелу Европе. У циљу обнове манастира Михољска Превлака који је срушен прије шест вјекова, Црква је конзервирала југозападни дио будућег манастирског комплекса на коме су у више археолошких кампања од 50-их година прошлог вијека до ових година завршена археолошка истраживања. У том дијелу изграђен је и простор за будућу манастирску ризницу у којој ће бити изложени артефакти из бројних историјских слојева на Михољској Превлаци, као и остаци манастира из 4, 6, 9. и 12. вијека.

У том циљу Митрополија црногорско-приморска, поред Одбора за обнову манастира од 20 чланова, формирала је оперативно тијело за израду концепта и за уређење ризнице, депоа и просторија за обраду, чување и презентацију покретних културних добара Манастира Михољске Превлаке коју чине признате архитекте, археолози – конзерватори и историчари умјетности. У тим су укључени и конзерватори и историчари умјетности из тиватског Центра за културу. Формиран је и експертско-консултанстки тим-комисија од 12 чланова коју чине угледни археолози – конзерватори, архитекте, археолози, теолози на чијем челу је историчар умјетности, професор доктор Аника Сковран. Овај тим у који ће бити укључени и стручњаци из Италије и Одјела за археологију из Задра ће како је истакнуто на састанку, сарађивати са Стручним тимом за спровођење и праћење активности на манастирском комплексу коју је образовало Министарство културе Црне Горе у августу ове године.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Tu su Mlečani potrovali monahe u svetosavskoj zadužbini i srušili sv.obitelj,pa napravili rkc samostan koji je zapalio grom a narod u tome vidjeo Božju volju kako piše Kol.

 2. 0
  0

  Слава Богу само нек се наше светиње обнављају!

  Дошло напокон и наших пет минута, за вријеме титових комуниста, ниси смио отворено ни славу славити, а камоли тражити да се црква обнови, то право је било резервисано само за католике и муслимане, они су имали посебан статус унутар те црвеноусташке творевине, док су нас Србе дијелили и покушавали да прекрсте у друга имена, овдје у Крајини, Херцеговини и Босни су нас Србе након насилног одвајања од Србије, покушали да насилно уписују као југословене, док су Хрвати остали Хрвати, а Муслимани (који су иначе 1954 добили тај назив) остали Муслимани, слава Богу то им није успјело на тим подручјима, али нажалост у Црној Гори као што се види данас јесте, зато се молимо за нашу браћу Црногорце, Брђане и Старохерцеговце да се врате својим коријенима и да буду оно што су били кроз цијелу историју, значи Срби! Разлика се мора правити између националног и обласног или регионалног припадања, а тај се појам измјешао у Црној Гори, па су неки од регионалног направили то вјештачко национално!

 3. 0
  0

  Wiki na srbskom uredjujubteske ustaše.na članku turski jezik sam banovan od Nikole b jer brišem zadtavicu kosova.a još dežurni ustaša je obsuser koji umanjuje žrtve oriću sa3000 na2000,namece Srbima sv Andriju iako je on za nas Andrej Prvozvani.to radi jer katolici tako kažu.ubacuje sh jezik umjesto srbskoga na drugom članku,smeta mu link istorij srbske Cg na člancima podmalinsko manastir i Mahmud paša Bušatlija pa to konstantno briše. Neka se zna ko je šef na toj wiki i svako neka je oprezan da info na wiki jer je to cia projekat.ne slobodna enciklopedija no kulturocid antusrbski.

 4. 0
  0

  Велика је част наше генерације и благослов,да можемо након 600 година почети обнову ове наше највеће светиње у Боки и шире. Сједиште првих Зетских епископа,мјесто на коме је и велики Апостол Павле проповједао а наш Апостол Свети Сава поставио свога епископа! Од 15 вијека ова мученичка светиња и Превлачки Свештеномученици нас чекају,сви колико можемо себе треба тамо да уградимо и својој породици тиме споменик вјечан подигнемо!!!

 5. 0
  0

  Само напред.С Божијом помоћи све ће бити могуће.Обнављајмо Српске светиње и тако ћемо обновити и себе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here