Насловна Поглед Почетак краја Европске уније: Биће још „растанака“

Почетак краја Европске уније: Биће још „растанака“

5
ПОДИЈЕЛИ

Народ Велике Британије је изгласао излазак из Европске уније у историјском референдуму на ком су одбили да послушају савјете лидера главних партија и кренули сопственим путем.

Медији оцјењују да је одлука да Британија напусти ЕУ представља највећи шок за политички естаблишмент у Британији и широм Европе посљедњих деценија.

Овакав исход ће угрозити позиције премијера Дејвида Камерона и лабуристичког лидера Џеремија Корбина који су водили кампању за останак у ЕУ.

Вриједност фунте је пала историјски након што је прво ојачала због иницијалних пројекција, а стручњаци процјењују да би пад могао да се настави и то прилично дубоко.,

Енглеска је прилично убједљиво изгласала одлазак, као и Велс. У другом правцу су отишле Шкотска и Сјеверна Ирска које су доминатно подржале останак у ЕУ. Лидери индепендистичких партија у тим државама најављују могуће референдуму, јер не желе да напусте ЕУ и гласање је показало да то не жели народ Шкотске и Сјеверне Ирске. И бивши савјетник Тонија Блера, Алистер Кембел, упозорава на могуће посљедице. Сјеверна Ирска ће бити против тврде границе са Републиком Ирском која је у ЕУ, што може бити увод и у распад Велике Британије.

Наравно, ни сам излазак Британије није толико једноставан и сви нестрпљиво ишчекују обраћање Дејвида Камерона.

Brexit-R-UОстаје да се види како ће се одвијати одвајање Британије од европског пројекта након више од четири деценије. Да ли ће бити активиран члан 50 лисабонског споразума о напуштању ЕУ, а Камерон је пријетио током кампање да ће то урадити већ 28. јуна на састанку Савјета ЕУ.

Питање саме Камеронове позиције то доводи у питању, а ако буде нови премијер буде неко ко се залагао за излазак, он ће вјероватно бити против активирања клаузуле која према њима фаворизује ЕУ у тим преговорима науштрб интереса Велике Британије. Уколико буде активиран члан 50, почеће преговори са Бриселом о условима одласка, а чланство Британије аутоматски престаје двије године од активирања клаузуле, уколико се договор не постигне.

О условима „растанка“ би одлучивале преосталих 27 чланица ЕУ, па заговорници изласка Британије би радије неформално преговарали него активирали члан 50, што наравно не одговара ЕУ државама.

Какав би договор могао да буде постигнут је такође питање. Један од модела је онај Норвешке која је чланица Европске економске зоне, али зато мора да доприноси буџету ЕУ и омогући несметано кретање људи.

Друга опција би подразумијевала потпун излазак и трговину са ЕУ према правилима Свјетске трговинске организације, као што су сада рецимо односи ЕУ и Сједињених Америчких Држава.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Neka su, kad vide ko sve hoce leba bez motike, kakve drzave treba da udju u EU i dobiju radnu dozvolu na cijeloj teritoriji EU, socijalu. Jer, Englezi su radni, trebalo je opstajati pod onom maglom

  2. 0
    0

    СВЕ ШТО ЈЕ ТРУЛО, ПОСЕБНО ОНО ШТО ЈЕ ДУХОВНО ТРУЛО, БЕЗБОЖНО И НЕЧОВЈЕЧНО, НАСИЛНИЧКО И ПОДЛО – МОРА ДА СЕ РАСАДНЕ. ДАЛЕКО ИМ тамо њихова „лијепа“ кућа без дома и неде!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here