Насловна Политика Почео поступак именовања чланова ДИК-а

Почео поступак именовања чланова ДИК-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Административни одбор Скупштине Црне Горе почео је данас поступак именовања девет чланова Државне изборне комисије (ДИК).

Упућен је позив парламентарној већини и опозицији да предложе кандидате најкасније до четвртка, када ће бити одржана трећа сједница Административног одбора.

ДИК чине предсједник и десет чланова у сталном саставу и по један опономоћени представник подносиоца изборне листе.

Предсједника ДИК-а и једног члана, представника цивилног друштва, невладиног сектора и Универзитета, именује Скупштина, на предлог Административног одбора, на основу јавног конкурса.

Четири члана сталног састава ДИК-а иманује се на предлог парламентарне већине, а четири члана, од којих један врши функцију секретара, предлаже опозиција.

За сталног члана ДИК-а именује се и један представник политичке партије, односно подносиоца изборне листе за аутентичну заступљеност припадника мањинских народа или мањинске националне заједнице која је на претходним изборима освојила највише гласова.

Чланови Одбора разматрали су данас захтјев за преиспитивање рјешења о одбијању накнаде по престанку функције ранијег посланика Радована Асановића.

Одбор је потврдио првостепено рјешење и одбио захтјев као неоснован.
Констатовано да је на сједници 5. децембра на несумњив начин утврђено да Асановић не испуњава законски услов за стицање траженог права, јер није професионално обављао функцију, већ је користио право на разлику у заради.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here