Насловна Друштво Почеле полемике о серији „Равна гора”

Почеле полемике о серији „Равна гора”

1
ПОДИЈЕЛИ

Dušan KovačevičДугонајављивана серија Радоша Бајића „Равна гора” (назив целе трилогије је „1941-1945”), почела је синоћ на РТС-у. Временски оквир је Други светски рат, са фокусом на српске поделе, идеолошке разлике, четнике и партизане који, како је изјавио редитељ, у овом серијалу неће заменити места. Још пре приказивања, серија је изазвала полемике, а њен циљ је означен као амбициозан.

Након гледања прве епизоде, академик Душан Ковачевић за наш лист каже да је овде реч о „истинитој и дирљивој, одлично урађеној серији”.

– Многи очекују навијачки серијал, а реч је о сјајном документу са чињеницама које нисмо научили у школи, јер смо учили само оно што су победници писали, сматра Ковачевић и додаје да Бајићево телевизијско остварење спада у ред најбољих серија Би-Би-Сија, које се баве реконструкцијом историјских догађаја.

Према његовом мишљењу, глумци су „одабрани да личе”. Гледаоци који су знали како су изгледали сви водећи политичари и генерали уочи Другог светског рата, препознаће их, каже писац и наглашава да ће серија понудити само истину о догађајима који су се збили, и записани су у свим историјским архивама.

„Уколико већ помињемо причу о поделама, о ‘левима’ и ‘деснима’, леви су снимили више од 500 филмова о НОБ, и директном или индиректном учешћу победника у Другом светском рату, а друга страна је била искључиво кривац за све што се десило у братоубилачком рату”, каже Ковачевић.

– Публика ће гледати серију као реконструкцију нашег живота, о ком нисмо знали много. Они који су знали, нестали су; или су природним путем напустили овај свет, или их је много страдало после уласка ослободилаца у Београд. Онај ко не верује шта се догађало, нека узме поново да чита Владимира Дедијера. Мало у шали, а помало озбиљно кажем да ћемо опет кренути у основну школу. Серија је рађена искључиво у служби онога што је требало одавно да знамо, подвлачи Душан Ковачевић.

И док редитељ Радош Бајић најављује да ће серија вратити у средиште пажње осећање националне припадности код Срба, СУБНОР је још током снимања серије тврдио да је реч о фалсификовању историје. Чланови СКОЈ поручују да „Равна гора” рехабилитује народне непријатеље.

Полемике се крећу од става да ће ова серија подстаћи ново читање историје, до мишљења да држава нема званичну идеологију када говоримо о четницима и партизанима.

Историчарка Бранка Прпа неће гледати серију, јер је не интересује популарна интерпретација једне озбиљне теме.

– Не гледам ни Сулејмана Величанственог, па што бих гледала популарну сагу некога ко је глумац, па је постао редитељ, па интерпретатор и историчар. Наша држава је ушла у збуњујући галиматијас, и бојим се да ни сама не зна које су то историјске вредности. Србија је непрестано у грчу званом пиши-бриши. Ми час причамо о краљу, час о фашистима, и то је шизофренија где немате појма шта сте на крају. Непрестано главињамо у сопственој историји, каже Бранка Прпа.

За нашу саговорницу ова серија је само „политичка петпарачка прича”, проблематичне теме и начина финансирања.

– Поставља се питање ко је ово финансирао, и нећете веровати – то финансира држава. Све ово је налик џепном издању „Рата и мира”, које читате у аутобусу или зубарској ординацији, прилагођено људима чија су знања из историје више него оскудна, сматра Бранка Прпа.

– Савремена историја увек је испричана с политичким интересом држава које иза тога стоје. Све је добро док смо на терену старе Грчке и Александра Великог. У серијама о „хладном рату” имате очигледну необјективност, а најзначајнија емисија која је демистификовала неки политички догађај јесте откривање да иза убиства Алда Мора не стоје црвене бригаде него ЦИА. Такве епизоде се ретко провуку, осталих 90 одсто функционишу у стереотипу, каже ова историчарка.

Прву епизоду „Равне горе” је погледао и Матија Бећковић. Његово мишљење је да је дошло време да се каже истина о Другом светском рату.

– Требало је да прође осамдесет година да се може испричати једна обична прича коју сви знају, а нису је никада видели на телевизији. То је прва серија на ту тему, а о оној другој, победничкој страни било је око 1.000 филмова. Дража Михаиловић је командант без гроба, војске без гроба, која је поражена као ниједна војска у историји, те вероватно ниједан од тих учесника није жив. Али и то је мало, него не би требало ни да постоје, каже Бећковић.

Такође, нема разлога, како додаје овај песник, да серија подели гледалиште. „Они коју су били подељени давно су помрли, а ови нови, свет ће гледати новим очима.” На питање да ли ће серија дати материјал за рехабилитацију Драже Михаиловића, како сматра део јавности, Бећковић каже да не зна ко би Дражу рехабилитовао.

– Можда ће серија допринети да се о овој теми нормално говори, и да се склони депонија смећа под којом он лежи. То што ми о Дражи говоримо сада, то је горе од онога што је изнето када је суђен – толико смо напредовали према истини. Да ли ћемо објавити и прочитати текстове које су о Михаиловићу написали Џорџ Орвел, Ребека Вест, Шарл де Гол, Хари Труман или Двајт Ајзенхауер. Зачудо да за то нисмо још чули, а замислите народ који то крије од себе самог, каже Бећковић и додаје:

– Равна гора је била цензурисана, и једино сам на пијаци могао чути да сељак сме да каже да је кромпир са Равне горе. И сад сигурно многу зазиру кад изговоре ту реч. У том смислу серија ће показати колико смо стварно слободни, и да ли је тај рат завршен, а све друго би само значило да он још увек траје, сматра наш саговорник.

Редитељ Лордан Зафрановић боји се да ће ова серија прекрајати чињенице.

– Уколико будем имао прилику, пошто живим у Прагу, гледаћу серију. Зависи да ли је она прављена за потребе тренутне идеологије и пропаганде, или је аутор спреман да плати цену изношења истине. То су два пута:ревизија историје, или приказ правог стања ствари. Ово друго је теже, и ризикујете да вас средина не прихвати. Највероватније је да ће та серија бити ревизија историје, али не бих да говорим унапред, каже Зафрановић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here