Насловна Насловна Почела одмазда: Милова власт кренула у отимање цркава

Почела одмазда: Милова власт кренула у отимање цркава

15
ПОДИЈЕЛИ

Власт покушава да развласти Митрополију црногорско-приморску својинских права над црквама, храмовима и гробљима у престоници Цетиње, чиме још једном показује отимачку политику према Цркви и њеној имовини, оцијенио је за „Дан“ правни заступник МЦП Далибор Каварић.

Премијер Мило Ђукановић недавно је казао да је Митрополија највећи противник независне Црне Горе и њеног пута у НАТО.

Каварић је указао да су надлежне комисије за излагање Управе за некретнине Цетиње у току формирања катастра непокретности Престонице преписали на друго лице 10 објеката (цркве, храмови, гробља) који су били у вишевјековном власништву МЦП. У току прошле године Митрополија је у катастарским евиденцијама на сличан начин остала без око 20 објеката, који су преписани на Цетиње и државу.

Каварић објашњава да су органи Управе за некретнине незаконито уписали црквена добра када су Митрополију лишили њених својинских права тако што су цркве, храмове и гробља уписали на саме себе као власнике.

На тај начин су направили одређени правни хаос како би Митрополију онемогућили у вршењу својинских у уставних права. Комисије за излагање су раније вршиле упис цркава и гробаља на Престоницу и државу. То је разлика у односу на садашње поступање. Међутим, Управа за некретнине је сада примијенила стратегију и сада тај очигледно незаконити упис не врши на Општину, већ цркве уписује на саме себе“, казао је Каварић.

Објашњава да то раде на начин што, на примјер, Цркву Свете Петке, чији је власник Митрополија, комисија не уписује на МЦП, већ на саму себе.

Као да је Црква Св. Петке власник саме себе. Циљ је да се изазове правни хаос и анархија, како би Управа за некретнине, Министарство финансија и други државни органи располагали црквеном имовином и како би била онемогућена у вршењу својих права“, сматра он.

Каварић упозорава да је Управни суд сада почео да потврђује овакве одлуке Управе за некретнине и Министарства финансија, оцјењујући да се ради о координисаној акцији.

„Ово је Управни суд који је направио дисконтинуитет у односу на добру и закониту праксу ранијег Управног суда. Под утицајем је извршне власти и органа испод ње. Овакво поступање органа управе и Управног суда резултат је организованог и координираног односа Владе и користи се у очигледној одмазди и обрачуну према Цркви са крајњим циљем да се непокретна црквена имовина од ње отме“, истиче Каварић.

Сматра да се владине претензије према имовини Митрополије црногорско-приморске осликавају на примјеру иконе Богородице Филермосе, која је, како каже, отета из манастира Острог.

Отели су је да би је излагали по некаквим пећинама и да би туристима наплаћивали улазнице за њу. Отимање цркава је само континуитет поступања Владе који се огледа кроз једну отимачку политику порема Цркви и њеној покретној и непокретној имовини и светињама“, упозорио је Каварић.

Понуђени докази су евиденционог карактера и нијесу коришћени за потребе катастра земљишта од њиховог сачињавања до излагања непокретности пред Комисијом, наводи се у рјешењу.

15 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Толико о тим извиканим „западним стандардима“, „људским правима“, „еуропским стандардима“ и осталим којештаријама, који нам се са Запада потурају да засене простоту и заведу неуке. Право на имовину је неприкосновено у свакој држави која иоле претендује да се назове цивилизиваном. Овакве ствари САД у montenegru дозвољава, јер је режим послушнички, а оно што је неприхватљиво, сасвим је дозвољено у колонијама и зависним територијама. Сада и последља неписмена баба јасно види природу режима који влада у овој америчкој колонији!

  • 0
   0

   A sto bi sa nelegalnom i nelegitimnom odlukom o pripajanju autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve (CPC) u novostrovenu SPC – odlukom regenta Aleksandra 1920? Vratite sve crkve i hramove tada otete pa onda pricajte o vlasnickim pravima. Da je ovo Amerika SPC ne bi bila u posjedu nijedne crkve i manastira koji su 1920 g. pripdali CPC.

 2. 0
  0

  Policijo postupi po nredjenju,
  ,,I pripadnici SAJa ispalise suzavac u Manastir, ekipa sa maskama upade u Manastir i izvuce vezanog Mitropolita i ugura ga u marica.
  Kad se suzavac razidje pored manastira stade dzip iz koga izadje raspop Miras , koga pozdravise pripadnici SAJa i uv edose ga i Manastir,,
  Mislite o Ovoma
  ,

 3. 0
  0

  говеда Дукљанска! требали би да позову оног паћеника Нововића из Пљеваља да им помогне он је баш онако расположен да заштити мирашеву гу&%$#у

 4. 0
  0

  Kada jedan vladar,mada ovaj nas to nije, nego mafijas ,krene ovim putem kojim je krenu ,moze se samo jedno konstatovati: njegovo kraj, koji se blizi i to sigurno.da se ostavimo procenata naroda i religije,ali ovo raditi moze samo neko ko ? Ili nema pameti ,ili ima svajetnike kao sto ih on ima,narvno ako ih on uopste slusa ,ili ih slusa u potunosti.
  Sprovoditoi politku drzvnu na ovaj naci moze se u arapskom svijet,to je slucaj u svim arapskim zemljama , gdje Zapad forsira i pomaze svoje ljude, a po potrebi im sluze religiozni fanatici kao Muslimanska brca i razna teroristicka udruzenaj,u Montenegro takvih organizacija u valsti jos nema,a da li ce Djukanovic biti primoran da sjutra prihvati nek borece iz Sirije kao svoje komadante u SAJ-u nebih ni tu mogucnost iskljucio,kada je Tacija primio kao svog prijatelja,a da se pdsjetimo i Tito je nakon pada Satnjigrade vecinu ustasa regrutovao u NOB,kako su to udruzenje zvali.
  Sta u stvari Djukanovic hoce ili misli,u najboljem slucaju nista,svoje posao je zavresio i mora da se potrudi da ostavi vlast koja bi s njime postupila u najmanju ruku kao on sa Marovicem.Bilo bi dobro da razmisli i na neku drugu mogucnost,jer nasi vladaoci su uglavnom svi osvetoljubivi i zavidni ,i to onoliko koliko i on sam sto je bio i jos jeste!

 5. 0
  0

  Какав незахвалник и безаконик!
  Па је ли дошао на власт управо с благословом Српске Православне Цркве односно владике Амфилохија који му је указао повјерење. Чувено Владичино: „Благословен дан!“ кад је Ђукановић дохитао на Цетиње да се наводно поклони ћивоту Светог Петра.
  Ваљда је било и крштење у Острогу, А водио га је Амфилохије и код патријарха Павла.
  Постоје ли о сему томе какви видео записи?

 6. 0
  0

  Kad je u pitanju interes za ovog bandita nema prepreka.
  Sve sto se do sada moglo oteti i ukrasti obavio je , malo mu je, nezajazljiv je i on i njegova bratija. Sad su kidisali na Crkvu.
  Samo ono sto je okaceno o nebesima za sada je sigurno.
  Ovdje se iskljucivo radi o pohlepi za imovinom Crkve. Sve su sjebali sad hoce i crkveno. Prokletnici.

 7. 0
  0

  Ovime konačno stavljaju pečat na svoj neslavni,život i smrdljivi kraj. Očigledno ne znaju za dio iz Molitve: „Bože daj mi da ispravan odgovor dam na Strašnome sudu“. Kako će u tom trenutku ovi jadovi brazložiti ovo što rade . Za života ova rečenica podrazumijeva bar iskrenost prema samom sebi, ako im to išta znači. Biće su se opredijelili za raj na zemlji, a pakao ko j…. Ali kao što se da vidjeti sve brzo prolazi. Živjelo Pravoslavlje i Bog neka čuva našeg Mitropolita Amfilohija.

 8. 0
  0

  Ваљда ће то зауставити Министарство унутрашњих послова и јавне управе на чијем је челу Даниловић!

 9. 0
  0

  Pa I treba, sva imovina kojom raspolaze crkva, may cija I may kako da se zvala, vazda je pripadala drzavi. Znaci nema razloga za histeriju

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here