Насловна Политика Почела конститутивна седница парламента Србије

Почела конститутивна седница парламента Србије

0
ПОДИЈЕЛИ

У Дому Народне скупштине данас је почела конститутивна седница 11. сазива републичког парламента Србије. На дневном реду прве седнице је потврђивање мандата нових посланика, избор председника, потпредседника, именовање генералног секретара и избор чланова радних тела парламента.

Кандидат за председника републичког парламента је Маја Гојковић, која је као председница претходног сазива заказала прву седницу новог сазива.

На почетку седнице химну „Боже правде“ извео је Мешовити хор Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве светог оца Николаја, под диригентском палицом Лидије Паше, а посланике је на улазу у Дом Народне скупштине дочекао црвени тепих и гарда ВС.

Конститутивној седници присуствује 201 посланик.

Седницу ће, како предвиђа регулатива, до избора новог руководства водити најстарији посланик, коме ће у раду помагати по један најмлађи са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.

Најстарији посланик у новом сазиву је Драгољуб Мићуновић из ДС, који је на почетку седнице пожелео успех колегама, а онима који су први пут у парламенту да морају да чувају достојанство парламента пре свега од њих самих, а онда и од „насртаја“ других делова власти.

„Ако желимо да сачувамо достојанство, чувајмо га у свим видовима. Никаква друга власт не може бити изнад ове власти. Поштујмо једни друге“, рекао је Мићуновић, који је позвао посланике да страсти оставе за неку другу седницу.

Мићуновићу у раду помажу по један најмлађи посланик са четири листе које су добиле највећи број гласова – Ивана Николић са листе „Александар Вучић – Србија побеђује“, Стефана Миладиновић са листе коалције СПС-ЈС, Александра Белачић са листе СРС и Милош Бошковић са листе „Доста је било“.

На седници ће најпре бити потврђени мандати 250 посланика, након чега ће они положити и потписати заклетву. Парламент се сматра конституисаним потврђивањем мандата две трећине народних посланика, каже Устав Србије.

У Скупштину Србије је након избора одржаних 24. априла ушло 12 листа, од којих је листа око СНС освојила највише – 131 мандат.

Следе СПС-ЈС са 29 мандата, СРС 22, „Доста је било“ 16 мандата, колико и ДС, коалиција Двери-ДС С има 13, као и коалиција ЛДП-ЛСВ-СДС, СВМ четири мандата, листа Муамера Зукорлића два, СДА Санџака два мандата, док ће по један мандат имати Зелена странка и Партија за демократско деловање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here