Насловна Политика По мјери ДПС-а: Бирачки списак и даље препун фантомских бирача

По мјери ДПС-а: Бирачки списак и даље препун фантомских бирача

1
ПОДИЈЕЛИ

Одређене препоруке ОЕБС-а које су дате након претходних парламентарних избора потребно је хитно спровести како би се унаприједио избори процес, али се стиче утисак да Демократска партија социјалиста не жели тиме да се бави, већ жели само да рјешава оне сугестије посматрачке мисије које су административне природе и које у пракси не би донијеле било какву суштинску промјену, казао је Вук Мараш, директор Мониторинг програма Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

То се, сматра он, најбоље види у односу ДПС-а и цјелокупне владајуће коалиције према проблему пребивалишта које ОЕБС потенцира као једну од приоритетних препорука.

Демократска партија социјалиста је препозната по томе што је у претходним изборним циклусима водила рачуна о томе да рефундира трошкове својим гласачима који живе у иностранству и немају пребивалиште у Црној Гори. То је један од видова злоупотреба, јер се ради о фантомским бирачима, који деценијама живе ван наше државе, имају пребивалиште у некој другој земљи, али без проблема гласају на бирачким мјестима у Црној Гори“, истакао је Мараш.

По његовим ријечима, друго суштинско питање које ДПС од старта не жели да ријеши односи се на професионализацију и деполитизацију органа за спровођење избора, првенствено Државне изборне комисије.

Управо је представник ДПС-а прогуран као наводно професионални предсједник Државне изборне комисије и као човјек без партијске књижице. Показало се, међутим, да је управо он највећи партијски војник ДПС-а у читавој Државној изборној комисији и да је спреман да гази и закон и друге прописе да би урадио оно од чега његова партија има политичку корист“, казао је Мараш листу „Дан“.

Због свега наведеног, сматра он, бављење техничким стварима умјесто рјешавањем суштинских проблема представља димну завјесу како би се представило да се спроводе неке реформе, а да се, у суштини, ништа у изборним процесима не унаприједи. Он је оцијенио да ДПС у континуитету бјежи и од рјешавања многих других питања која су од приоритетне важности, а нијесу експлицитно наведена у преорукама ОЕБС-ОДИХР-а зато што њиховим мониторингом није био покривен тај дио изборног процеса.

  • Ту прије свега мислим на масовне злоупотребе државних средстава од стране партије на власти уочи сваких избора, са циљем да се обезбиједи што више гласова. Нема правосудног епилога афере „Снимак“, а ни других афера и злоупотреба које су се дешавале. ЈБуди који су творци свега тога нијесу позвани ни на правну нити на политичку одговорност, казао је Мараш.

Он је додао да ДПС упорно избјегава и суштинско чишћење бирачког списка, као и утврђивање одговорности због тога што Државна изборна комисија не предузима ништа поводом чињенице да Министарство унутрашњих послова не жели да среди евиденцију грађана са правом гласа иако има неке механизме у својим рукама.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here