Насловна Политика По излазним анкетама, Хрватска ће вечерас добити предсједницу

По излазним анкетама, Хрватска ће вечерас добити предсједницу

0
ПОДИЈЕЛИ

У другом кругу избора за председника Хрватске кандидат Хрватске демократске заједнице Колинда Грабар Кутаровић има предност над представником Социјалдемократске партије Ивом Јосиповићем, покузују резултати првих излазних анкета које је за све три хрватске националне телевизијске куће спровела агенција „Ипсос Пулс„.

ivo josipovic-kolinda grabar kitanovic

Грабар Китаровић освојила је 51,49, а актуелни председник 48,6 одсто гласова бирача, јавља Хрватска радиотелевизија.

Излазна анкета је метода која на темељу одговора бирача на питање за кога су гласали процењује резултате избора и спроводи се на узорку од десетак хиљада бирача. Статистичка грешка износи четиро одсто.

Први резултати избора очекују се након 20 часова – Државна изборна комисија ће тада почети са објављивањем непотпуних и привремене резултата.

Комисија је најавила да ће у 22 часа одржати конференцију за новинаре на којој ће објавити прве неслужбене изборне резултате шестих председничких избора у Хрватској од стицања незавосности.

Председнички мандат траје пет година и, према хрватском Уставу, нико не може бити биран више од два пута узастопно на ту функцију.

Подсетимо, у Хрватској су у 19 часова затворена биралишта на којима су се грађани претходних 12 сати изјашњавали кога желе на челу најмлађе чланице Европске уније у наредном петогодошњем мандату – актуелног председника и кандидата Социјалдемократске партије Иву Јосиповића, или представницу Хрватске демократске заједнице Колинду Грабар Китаровић.

У очекивању првих прелиминарних резултата шестих председничких избора од стицања независности Хрватске, који су протекли без битнијих неправилности и инцидената, Државна изборна комисија је објавила да је излазност до 16.30 сати била 48,23 одсто, односно грђанску дужност је испунило 1.707.976 особа што указује на могућност рекордног одзива.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here