Насловна Насловна По ЦЕДЕМ-у НАТО „вртоглаво расте“

По ЦЕДЕМ-у НАТО „вртоглаво расте“

1
ПОДИЈЕЛИ

Демократска партија социјалиста (ДПС) има подршку од 42,7 одсто грађана, слиједи Демос Миодрага Лекића са 14,4 одсто подршке, Демократска Црна Гора са 9,2 и Социјалистичка народна партија (СНП) са 8,5 одсто подршке. Демократски фронт (ДФ) подржава 5,8 одсто грађана, УРА 5,5 а Социјалдемократску партију (СДП) 5,2 одсто испитаника, показало је истраживање ЦЕДЕМ-а.

NATO karikatura

Према овом истраживању цензус од 3% не би прешле Социјалдемократе Црне Горе Ивана Брајовића са подршком 2,2 одсто грађана и Позитивна Црна Гора са 1,6 одсто.

Бошњачку странку подржава 2,1 одсто, Форцу 1 одсто испитаника док су остале партије испод један одсто подршке.

Из Демократског фронта су оцијенили да су „намјештене анкете“ знак страха ДПС-а.

Из Позитивне су реаговали и саопштили да је њихов рејтинг 3.8% према њиховом истраживању.

Референдум о НАТО-у мртва трка

На референдуму о чланству Црне Горе у НАТО-у 50,5 одсто грађана гласало би против учлањења, док би 49,5 одсто њих подржало улазак у Алијансу. Излазност на референдум би, према том истраживању, била 74 одсто.

НАТО интеграције Црне Горе подржава 36,6 одсто грађана, 37,3 је против док 26,1 одсто испитаника нема став о том питању.  Улазак у НАТО, према истраживању, највише подржавају Албанци са 71,2 одсто, 68 одсто Бошњака и Муслимана подржава чланство, док 11,3 одсто Срба сматра да Црна Гора треба да буде чланица Алијансе.

Чланство у НАТО подржава 41,7 одсто Црногораца, а Ненад Копривица из ЦЕДЕМ-а рекао је да то значи да је црнгорска национална скупина подијељена по овом питању.

Рејтинг политичара: Вујановић, Ђукановић, Бечић…

Када је у питању рејтинг политичара прво мјесто поново заузима предсједник Филип Вујановић са средњом оцјеном 3,14, други је премијер Мило Ђукановић са 2,98, трећи лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић са средњом оцјеном 2,64. Слиједи Лекић са 2,53, Дритан Абазовић из УРА са 2,40, шеф СДП-а Ранко Кривокапић са средном оцјеном 2,37, те Азра Јасавић са 2,36.

Пет политичара са најслабијом оцјеном су лидер СНП-а Срђан Милић, иза којег су лидер Позитивне Дарко Пајовић, лиедери ДФ-а Андрија Мандић и Небојша Медојевић и лидер ЦДУ-а Миодраг Влаховић.

У здравствени систем не расте повјерење

Када је у питању повјерење у институције, Влади вјерује 52,9 одсто испитаника, предсједнику Црне Горе 55,6 а Скупштини 50,9 одсто грађана. Ниво повјерења у судство је 49,7, СПЦ вјерује 55,2 одсто испитаника, полицији 52,2 а ЦПЦ 29,2. Повјерење у Делегацију ЕУ у Црној Гори је 45,1.

Копривица је истакао да све институције биљеже тренд раста повјерења осим здравственог система.

Чланство у ЕУ подржава 63,3 одсто испитаника, против је 23,2 одсто док је без става 13,5 одсто грађана.

Да је Црна Гора кренула правим путем сматра 36,3 одсто грађана, да смо на погрешном путу сматра 29,3 одсто испитаника.

Истраживање је рађено у периоду од 12. до 24. јула на узорку од 1009 испитаника, а подржали су га NATO public diplomacy и амбасаде САД и Мађарске.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here