Насловна Друштво Плоча са усташким поздравом остаје у Jасеновцу

Плоча са усташким поздравом остаје у Jасеновцу

2
ПОДИЈЕЛИ

Плоча са усташким поздравом „За дом спремни“ остаје у Јасеновцу до даљег, поручио је данас министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић.

„Вијеће за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима ради на томе и оно би требало дати препоруке како у будућности третирати такве ствари, а за то имају рок до марта 2018. године. Када вијеће да препоруке, онда ћемо ми унутар тих препорука направити законски оквир и предузети друге мјере“, рекао је Бошњаковић.

Министар правосуђа тврди да изричито упориште у закону за скидање плоче не постоји.

Он је поновио да је грб ХОС-а, унутар којег је усташки поздрав „За дом спремни“, службено регистрован и признат.

„Тешко је сада судити да се тим поздравом у амблему ХОС-а позива на враћање у прошла времена, јер су припадници ХОС-а носећи тај грб гинули за Хрватску, и то за Хрватску која поштује демократске стандарде, која је демократски уређена и која поштује права националних мањина“, рекао је Бошњаковић за загребачки Вечерњи лист.

Он додаје да су њихови мотиви били борба за такву Хрватску, „а не величање пропалих режима“.

Бошњаковић каже да су на саборском Одбору за Устав прихватили тезу да плоча са поздравом „За дом спремни“ у Јасеновцу може вријеђати људе који су ту страдали због националне и расне припадности, пренијели су хрватски медији.

Извор: Искра

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Нажалост нису на правди Бога кажњени. Не би им падало да се диче злочином. Како су Њемци и Јапанци питоми данас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here