Насловна Политика Ровчанин: Пљевљима штете и „Вектра“ и „Велики Везир“

Ровчанин: Пљевљима штете и „Вектра“ и „Велики Везир“

0
ПОДИЈЕЛИ

У реаговању поводом финансијских блокада“Вектре Јакић“ и јавне полемике између ове компаније и предсједника општине Пљевља Мирка Ђачића, функционер и одборник Нове српске демократије у пљеваљском локалном парламенту, Никола Ровчанин, је навео да се компанија „Вектра Јакић“ у сваком сегменту свог рада понаша неодговорно.

„Почев од односа према шумама, радницима, граду у коме привређују, па све до коопераната са којима сарађују. Влада Црне Горе је овој компанији дала готово комплетно шумско богатство општине Пљевља, изузев два газдинства која су припала локалним концесионарима. Лоше пословање, недостатак финалне производње и тржишта резултати су финансијских потешкоћа са којима се ова компанија суочава од доласка у Пљевља. Коријен проблема је у политици Владе која шуме, као један важан ресурс уступа компанији која не може да одговори задатку. Кумовске везе и интерес првих фамилија, изгледа да превазилазе интересе општине Пљевља. Одавно су се стекли услови да се концесиони уговор са Вектром раскине, што је Влада и морала да уради оног момента када је Брковићева компанија отишла под стечај“, поручио је Ровчанин.

Он је казао да експлоатација шума мора да буде под строгом контролом државе, а не да буде препуштена једном човјеку и једној фирми која деценију не може да изађе из финансијских проблема и која немилице и неконтролисано пустоши наша богатстваа да је наводни „рат“ на релацији Вектра-Ђачић је још један доказ да је предсједник општине несумњиво инсталиран од стране лобија и да је у питању још једна у низу представа за јавност којима се покушава предсједник општине приказати херојем и локалпатриотом.

Brkovic, Djacic i Ivanovic

„Подсјећам да је Ђачић у вријеме изборне кампање а и након тога, подржан од стране ове компаније у чијим погонима се радо сликао са министрима и представницима Вектре. Како то налаже логика групације Прве Фамилије, Ђачић мора радити у њиховом интересу јер је опште познато да су га они поставили на позицију предсједника грубим злоупотребама мимо воље народа. То је показао и у односу према Руднику и Термоелектрани Пљевља у чијем случају је изостао било какав критички тон на неконтролисано загађење ваздуха и животне средине. Како би то народ рекао „не смије да писне“. Ђачић необјашњиво прећуткује новац који припада општини од концесија из Вектриног каменолома, прећуткује неконтролисану сјечу и извоз обловине, прећуткује однос ове компаније према сеоским путевима, а представља се локалпатриотом на мрвицама и на ономе што општини свакако припада“, каже Ровчанин.

По његовим ријечима, због обавезе дјеловања по диктату лобија, локална власт не само да није обезбједила додатни новац који припада општини, већ не може да наплати ни постојећа потраживања.

„А када Ђачић приморан безизлазним финансијским проблемима општине прекрши правила игре и „блокира великог“ следи јавна критика или је то само представа по систему: “ ако већ није локалпатриота, направићемо га и произвести у таквог за потребе избора“. Остаје нејасно зашто Ђачића из ове компаније називају „Великим Везиром“? Да ли због његовог дискриминаторског односа према српском народу као у вријеме тих везира, или због његовог понашања којим крши „договорено пред локалне изборе“ – закључује Ровчанин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here