Насловна Друштво Пљевља: Нестају села и предузећа

Пљевља: Нестају села и предузећа

0
ПОДИЈЕЛИ

Мада по природним ресурсима најбогатија општина у земљи, из које се свакодневно црпе ресурси, Пљевља кубуре са незапосленошћу и ниским примањима која су испод државног просека. По званичним подацима, више од трећине становника су пензионери, незапослени и лица која примају социјалну помоћ.

pljevlja1

Упркос богатству, град тавори, пропада и предњачи по старости становништва, са близу 7.000 пензинера. По недавним подацима Министарства рада и социјалног старања, у Пљевљима има 1.321 корисник материјалног обезбеђења породице, а 2.441 Пљевљак чека запослење на Бироу рада.

У последњих 12 година регистрована су 2.134 привредна субјекта, од чега је 766 угашено. Највећи део привредних предузећа преусмерен је на трговинско-услужне делатности, угоститељство, транспорт робе и путника, а мали број за производну прерађивачку делатност. Предузетништво највећим делом чине мала и микро предузећа с малим бројем запослених.

Према речима Чеда Терзића из Уније слободних синдиката, положај радника у најсевернијем граду је врло лош. Ситуацију, каже, мало поправљају они који су запослени у Руднику угља, Термоелектрани и Електропривреди.

У многим приватним фирмама радницима се плаћа прековремени рад и рад за државне празнике, нити имају годишње одморе. У страху од отказа, већина се и не буни.

Имао сам информацију да запослени у једном маркету не примају плату од јуна. Понудио сам им да попуне само једну анонимну анкету, али нису чак пристали ни на то. Једноставно, боје се и чекају да то неко други реши – каже Терзић.

Да су радници обесправљени, поготово у приватним фирмама истиче и општински повереник Савеза самосталних синдиката ЦГ Јован Јоксимовић. Мало ко је, међутим, спреман да чак и прича о томе.

Јоксимовић истиче и да је север у неравноправном положају.

– Осамдесет процената радника који нису добили отпремнине од 1.920 евра је са севера. Они из централног дела, пре свега мислим на КАП, добили су отпремнине и по 30.000 – каже Јоксимовић и додаје да се велики број радника углавном синдикату обраћа за помоћ када буде касно и не помажу ни правоснажне судске одлуке у њихову корист.

С друге стране, свако шесто село у пљеваљској општини је угашено или на ивици изумирања. Број становника у њима између два пописа смањен је за 2.700, а од 2003. до 2011, према подацима Канцеларије за економски развој, угашено је 588 сеоских домаћинстава. Ако би се тренд опадања наставио овим интензитетом, за пола века домаћинстава на селу неће бити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here