Насловна Друштво Пленковић преломио, скида се плоча „За дом спремни“ у Јасеновцу

Пленковић преломио, скида се плоча „За дом спремни“ у Јасеновцу

1
ПОДИЈЕЛИ

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је за Јутарњи лист да ће се наћи законти начин да се уклони спорна плоча у Јасеновцу на којој стоји усташки поздрав „За дом спремни“.

„Наћи ћемо законит начин за замјену плоче“, гласио је кратак, али врло јасан одговор Пленковића на питање судбине спомен-плоче погинулим бранитељима, припадницима ХОС-а, која је подигнута у центру Јасеновцу, преноси лист.

Он није навео који га то закон сада спрјечава да уклони плочу на којој је контраверзни поздрав недалеко од највећег стратишта у Другом свјетском рату.  

Лист на свом сајту преноси да Пленковић није казао када ће се спорна плоча уклонити, нити је откривао хоће ли се сачекати с доношењем новог закона, о чему је прошлог викенда говорио министар правосуђа Дражен Бошњаковић.

Срби који још увијек живе у Јасеновцу и околини изјавили су у децембру прошле године када је табла постављена да нису изнађени овим поступком јер је одавно тако, па по костурницама пасу овце а по гробљима се сади пасуљ и кромир. Иако за начелницу Јасеновца, као и за предсједницу Хрватске плоча није била спорна, управо због те плоче почела је и да се „дрма“ хрватска влада јер су коалициони партнери Пленковићеве ХДЗ затражили да се она уклони, а у том ставу нису остали усамљени.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here