Насловна Друштво Плав: Откривено археолошко налазиште старо 3.500 година прије нове ере

Плав: Откривено археолошко налазиште старо 3.500 година прије нове ере

0
ПОДИЈЕЛИ

У Плаву је на дионици пута који је у изградњи прије десетак дана откривено археолошко налазиште, а према резултатима археолошког тима, могуће је да се ради о налазишту старом око 3.500 година прије нове ере.

plav

Руководилац археолошког тима на заштитним археолошким налазиштима у Рибарској улици у овој сјеверној општини Предраг Лутовац казао је да се на већ након два-три откопна слоја налазе гробна обиљежја у виду великих аморфних плоча.

„Има неколико тереснких инвентара, гвоздени нож, једна бронзана игла, и нешто мало керамичког материјала. Треба одмах истаћи да материјал није само средњовјековни, као што смо очекивали, већ се ради о нешто старијем, гвозденодобском, и можда бронзанодобском материјалу, старом 3-3.500 година прије нове ере. Наравно, то су прелиминарни резултати. Почетак је самих истраживања, на крају ћемо имати прелиминарни извјештај“, казао је Лутовац.

Како је нагласио ово су прва археолошка истраживања на простору општине Плав.

„Већ при првом обиласку стручног тима Полимског музеја, и на основу писаних докумената са којима располажу, зна се да се Рибарска улица налази у некадашњем средњовјековном насељу Рибари, које се помиње у 14. вијеку, у Дечанским хрисовуљама. То је било једно рибарско насеље које је изловљавало рибу за манастир Дечане. У тим средњовјековним подјелама, имамо прве податке за ову локацију. Међутим, Павле Миловић, у својој књизи „Умјетничко благо Црне Горе“, помиње да је обиласком територије општине Плав, око старе болнице, примијетио формације старих зидова који вјероватно представљау остатке некадашњег античког утврђења. Када све саберете, и приче наших комшија, са којим смо се упознали, да је приликом изградње Рибарске улице и дијела садашње трасе, изградњом водовода и канализације, уклоњено много остеолошкоих остатака, значи да је некропола далеко већа него на потезу на којем ми тренутно радимо. На том потезу су налажени и гвоздени мачеви и штитови. Нажалост, све је то сада одбачено негдје на депонијама. Али, сви ти подаци у крајњем случају нама значе да стекнемо неку прву слику ево послије два-три дана боравка на терену. Биће тога још у току радова“, најавио је Лутовац.

Археолошко налазиште открили су извођачи радова прије дестак када су на дионици пута у изградњи од Плава до Војног Села, на западно дијелу, на рачвишту у Рибарској улици, нађени остеолошки остаци сахрањених покојника. Било је очигледно да се ради о некрополи, али не зна се из којег периода.

Надзорни орган је пријавио налазе полицији, чија се зграда налази у непосредној близини, а они су обавијестили Полимски музеј у Беранама, о наласку људских остатака у ископу пута.

Поред онога што ћемо наћи на самој локалцији, покушаћемо да обиђемо бар ту ближу околину, комшије, да видимо да нема неких остатака, тих римских зидова, натписа, или било чега што би могло да укаже на неко веће насеље које није само средњовјековно него припада и Римском периоду„, објаснио је Лутовац.

Он је нагласио да је фирма Тошковић, која изводи радове, дала археолошкој екипи своју механизацију коју је потребно користити на овом потезу, јер ради о новом путном правцу, који се налази на траси старог пута, који има своје дренаже и набој и веома је тешко потребне радове урадити ручно.

Наредна два дана на овој локацији ће се привремено зауставити радови и кретње, како би се у потпуности истражили и отклонили остеолошки остатаци, извршило истраживање гробова и свих архитектонских структура, како би се након тога омогућила даља изградња пута.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here