Насловна Политика Пјонгјанг се нуклеарним оружјем штити од Америке

Пјонгјанг се нуклеарним оружјем штити од Америке

0
ПОДИЈЕЛИ

Нуклерано оружје Северне Кореје није играчка и о његовој будућности не може да се преговара, јер је то суштинско средство за заштиту суверенитета и основних права од америчке нукларне претње и непријатељске политике, изјавио је данас амбасадор те земље у Кини Ји Јае Рионг.

Ji Jae Riong

Његов коментар је дошао уочи посете америчког изасланика, пошто је постигнут међународни споразум о ограничењу иранског нуклерног програма, у замену за скидање економских санкција.

Постоји могућност да Северна Кореја већ поседује 20 нуклеарних бојевих глава и има капацитет да удвостручи свој арсенал до наредне године, сматрају кинески стручњаци за нуклеарно оружје.

Он је на конференцији за медије рекао да ће Северна Кореја наставити развој нуклераних снага, све док САД буду задржавале своју непријатељску политку према њој. При том је оптужио Вашингтон да довлачи оружје у Јужну Кореју, коју претвара у своју највећу нуклеарну базу ван САД.

Имамо снагу да се носимо са свим врстама ратних метода америчких империјалиста и да обуздамо провокативне војне нуклеарне акте против нас„, казао је он.

Његово бескомпромисно обраћање уследило је пошто је изасланик САД на форуму шест земаља, усмеренг на окончање севернокорејског нуклеарног програма, допутовао у Пекинг.

Изасланик Сидни Сеилер рекао је јуче у Сеулу да ирански споразум показује да су САД отворене за денуклеране преговоре.

Иран и Северна Кореја су савезници, јер су од исламске револуције 1979. године, обе земље подвргнуте тешким економским санкцијама, због контроверзног нуклеарног програма.

Споразум са Ираном се сада рекламира као могући узор за евентуалне преговоре са Северном Корејом, која је обавила три успешне нуклеране пробе 2006, 2009. и 2013. године.

Ји је само поновио ставове свог Министарства иностраних послова да ситуација у Севеној Кореји није иста као у Ирану, јер она већ има нуклеарно наоружање.

Шест страна које су укључене у преговоре – две Кореје, Кина, Јапан, Русија и САД, нису се састале више од шест година, а сваки напор да се оживи преговарачки процес је заустављен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here