Насловна Поглед Питање свих питања: Чему Србија да се нада од Трампа?

Питање свих питања: Чему Србија да се нада од Трампа?

3
ПОДИЈЕЛИ

Доналд Трамп је повукао прве потезе – међу њима је и одлука да отпусти око 80 амбасадора широм света које је поставио бивши председник Барак Обама.

Амбасадор у Србији Кајл Скот није на списку оних који треба да се врате у Вашингтон – како је изјавио, од нове администрације је већ добио налог за будуће послове.

Логично је да сваки нови председник донесе промене, каже амбасадор Скот о новом председнику САД и додаје да треба дати новој администрацији времена да би се видело у чему су разлике.

„Што се тиче Балкана, ја још нисам чуо ништа од нове администрације што би значило да ће бити велике промене у нашој политици у овом региону. То значи да смо ми још увек за интеграцију у ЕУ, за помирење међу земљама овог региона, и ја очекујем исту политику и у новој администрацији“, изјавио је амбасадор Скот.

И новинарка Љиљана Смајловић не очекује велике промене у америчкој политици према овом делу света. Ја не видим да Трампа нешто посебно занима наш регион, нити да он има битно друга-чију идеју него што су имали његови претходници, каже Смајловић у разговору за Глас Америке.

„Ми само очекујемо да ако се релаксирају односи између Москве и Вашингтона, да ћемо ми бити под мањим притиском да уводимо санкције Русима. И уопште, ја мислим да је за нас добро да олабави сукоб и да олабави хладни рат. Према томе, корист, по мом мишљењу, ће бити колатерална корист, успутна корист од тога што ће можда да се пребаци овај човек Трамп више на Кину, а ови су били концентрисани на Путина“, рекла је Смајловић.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић такође, очекује лакше време за Србију: „Уколико дође до отопљавања, онда може ситуација да се релаксира и да нама заиста буде лакше, јер онда вас неће толико притискати и неће бити толико осетљиви на било какве кораке које ви правите ка једном, или ка другом партнеру“, каже Јакшић.

Као и читав регион, и Србија би, по мишљењу саговорника Гласа Америке, могла да има индиректне користи од могуће релаксације односа на линији Москва – Вашингтон. Мада, великих промена сигурно неће бити:

„Што се нас тиче – ја исто мислим да су то нијансе. Значи, неће нам вратити Косово, неће рећи извините што смо вас бомбардовали, мислим да ништа од тога не треба да очекујемо“, каже Смајловић. „Али опет, неке користи од тога што неће бити тај хладни рат најгори између Русије и Вашингтона, ја мислим да је то добро за нас у сваком погледу.“

Највећу непознаницу и даље представља спољна политика новог председника САД – прве назнаке су можда представљене јавности, али и даље остаје питање шта ће бити спољнополитички приоритети Доналда Трампа.

Бошко Јакшић подсећа да је Трамп против интервенционизма и војног мешања, а истовремено каже како војно мора са сатре Исламску државу. „У односима према Кини спреман је да отвори велики трговински рат са Кином, а онда хоће да брани интересе САД, који би били озбиљно поремећени у једној таквој ситуацији“, каже Јакшић.

Стављајући у својој политици Америку на прво место, отвара се питање старих деценијских савезништава, а чини се да је Европа најзабринутија након Трамповог инаугурационог говора

„Ја не умем још да разаберем да ли је ово стварно нешто битно другачије. Али, ово је битно другачији тон“, каже Смајловић. „Овај напад на Меркелову, можда је то само због миграната, можда он само хоће да каже њој – волео бих неке друге лидере који ће, кад су мигранти у питању да певају исту песму коју ја певам. Али ипак, овакав атак на Европску унију је необичан. То је нешто ново, то чак нисмо чули ни у тој кампањи“.

Након само два дана на позицији председника САД тешко говорити о томе како ће изгледати Америка и свет након Трамповог мандата. Али, неке ствари су ипак сигурне – Доналд Трамп је нешто сасвим ново у америчкој политици и са њим вероватно никада неће бити незанимљиво.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here