Насловна Насловна Писмо сенатора председнику Трампу: Америчка спољна политика може се градити само консензусом

Писмо сенатора председнику Трампу: Америчка спољна политика може се градити само консензусом

5
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Александар Раковић

Сенатори Ренд Пол и Мајкл Ли који већ два месеца у америчком Сенату блокирају усвајање Протокола о приступању Црне Горе НАТО пакту, обратили су се 17. јануара 2017. новоизабраном председнику Доналду Трампу.

Сенатори Пол и Ли су у писму подвукли да ће од 20. јануара 2017. председник Доналд Трамп бити главнокомандујући америчких снага и да се у спољнополитичким потезима мора руководити Уставом Сједињених Америчких Држава.

За обликовање нове америчке спољне политике, подвлаче сенатори Пол и Ли, председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп и његова администрација требало би да добију подршку Конгреса – тиме и Сената као Горњег дома Конгреса – а историја је с тим у вези показала, наглашавају двојица сенатора, „да је само консензус у оквиру Конгреса око америчке спољне политике једини начин за успех и стабилност“.

Сенатори Пол и Ли у писму још подвлаче да војно ангажовање Сједињених Америчких Држава мора бити креирано кроз дебате, дискусије и сарадњу председника, органа владе и Конгреса, у складу са уставом и интересима америчког народа. Двојица сенатора посебно наглашавају: „Сада је време за храбро вођство и трезвено расуђивање“. На концу поручују да су до краја спремни да раде на том циљу заједно са америчким председником.

Дакле, сенатори Пол и Ли су указали на то да и у америчком Сенату мора да постоји консензус око питања америчке спољне политике. С тим у вези је и Протокол о приступању Црне Горе НАТО пакту који су њих двојица до сада блокирали.

Наиме, према устаљеним принципима америчког Сената, протоколи о приступању НАТО пакту усвајани су једногласно. То је у складу са праксом да се на извршним заседањима Сената, где се налази Протокол о приступању Црне Горе НАТО пакту, одлуке о свим питањима „знатно чешће доносе потпуном сагласношћу“ (видети: Senate of the United States: Committees, Rules and Procedures, edited by Jason B. Cattler and Charles M. Rice, New York 2008, 85-86 ).

Према заговорницима насилног приступања Црне Горе НАТО пакту, амерички Сенат би требало да прекрши принципе и праксу и одлучује двотрећинском већином. Таква одлука би била законска али би истовремено била и преседан. Тешко је поверовати да би се амерички Сенат одлучио на такав корак. Зато се и нема одлуке о приступању Црне Горе НАТО пакту. Одлука о прављењу преседана би се косила са најављеном спољном политиком Доналда Трампа и ставом сенатора Пола и Лија да је за кључне одлуке потребан консензус.
UntitledUntitled da se ubaciUntitled 2

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Eh prochitah ceo ovaj tekst i tu se monjtejnegro pominje kao i lanjski sneg, taman onoliko koliko je monjtenegro i bitno u stvari… 🙂 Sprdnje od teksta i od drzave… 🙂

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here